Новото термолегло е помогнало на над 20 деца за един месец

---
12.02.2018 / 14:54

Около 20 деца са преминали през новото термолегло за недоносени бебета за период от един месец, съобщи началникът на Отделението по неанатология към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен – д-р Таня Праматарова. Термолеглото беше закупено със средства от коледната кампания на БЧК-Сливен, която се проведе от 5 до 28 декември 2017 г. Рисунки на ученичките от ПМГ „Добри Чинтулов“ Веселина Гидикова от 5 „б“ и Евгения Георгиева от 5 „а“ клас бяха отпечатани в коледkи картички и се продаваха от доброволци на организацията.

Термолеглото помага за плавен преход на новороденото към новата среда, като осигурява на бебето температура като тази в майчиното тяло и му помага да преодолее първите стресови дни след раждането.

Главният секретар на Червения кръст д-р Моника Сярова изрази задоволство от успешната инициатива и заяви, че до края на годината ще се обсъдят и други идеи за подкрепа.

 

Изпълнителният директор на болницата д-р Васислав Петров отново благодари на Българския червен кръст и на всички, които се включиха в кампанията. Ръководството ще предприеме стъпки за повишаване на нивото на Отделението по неонатология. Ще изчакаме новите стандарти, които се подготвят заради оспорването на старите стандарти от съда и ще видим какви са изискванията към трето ниво, на което ние отговаряме. Почти няма болница, извън университетските, с пет специалисти със специалност неонатология. Другите областни болници имат по един. Аз смятам, че отговаряме на трето ниво“, каза д-р Петров.

 

От началото на годината в болницата са родени 135 деца, като част от тях са преждевременно родени, каза д-р Праматарова. Причините за по-ранното раждане са нездравословен начин на живот, промяна в начина на хранене, високо кръвно налягане, липсата на наблюдение на бременността в някои случаи.

Средният престой в неонатология е различна – от 20 дни до 3 месеца.

 

Още снимки от новината

---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 МБАЛ "Д-р Иван Селимински" АД - гр. Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев