За вредата от тютюнопушенето

---
27.02.2018 / 10:20

Тютюнопушенето е една от доказаните водещи, предотвратими причини за болестност и смъртност, а тютюнът убива почти половината от тези, които са изложени на неговото въздействие.

Тютюнопушенето е причина за развитие на онкологични, сърдечносъдови и респираторни заболявания, като в глобален мащаб причинява повече проблеми от алкохола, наркотиците, високото артериално налягане, наднорменото тегло или високия холестерол. През последните 20 години беше установено, че пасивното излагане на тютюнев дим - вдишването на тютюнев дим от непушачи, също е опасно за здравето.

По данни на Световната здравна организация всяка година над 5,6 милиона души в целия свят умират преждевременно от заболявания, свързани с тютюна. Около 1 от 8 смъртни случаи сред населението над 30 годишна възраст се дължи на тютюнопушене, а до 2030 година смъртността се очаква да достигне 8 милиона души годишно. Според статистиката, ако подобни тенденции се запазят, през 21 век тютюнопушенето ще е причина за смърт на около 1 милиард души. Повече от 80% от тези смъртни случаи ще са в страните с ниски и средни доходи, тъй като там се пуши повече. Много от бъдещите жертви на тютюнопушенето днес са деца и ако се обърне това в цифри за 30 години, то 250 милиона, сега живи и здрави деца и юноши, ще бъдат убити преждевременно от тютюна.

Въпреки доказания здравен риск, употребата на тютюневи изделия остава все още широко разпространена. Пушачите са склонни да гледат на рисковете за здравето си като на нещо, което може да се размине, което няма да се случи на тях. От началото на употреба на тютюневи изделия до появата на раково заболяване могат да изминат до 20 – 25 години. Този срок може да бъде по-кратък или по-дълъг в зависимост от индивидуалните особености на организма и степента на излагане на действието на дима. Отрицателното въздействие на тютюна се засилва от ниска възраст; по-голяма продължителност на пушене; по-голям брой изпушени цигари; по-голямо съдържание на никотин и катран в употребяваните цигари; дълбоко всмукване на дима; по-голям брой на вдишванията при изпушване на една цигара; повторното запалване на полуизпушена цигара и др.

По данни на Световната здравна организация общия брой на пушачите в света е 1,3 млрд., от тях 250 млн. са до 18 години. България е сред водещите страни по употребата на тютюневи цигари. Сериозен проблем се явява тютюнопушенето сред българските деца и юноши. В Европейския училищен изследователски проект за алкохол и други наркотици ESPAD, 2011г. се посочва, че от 36 страни, участващи в проекта, между 26 и 78% от учениците са пушили цигари поне веднъж в живота си, като в България това са 66% от младежите (съответно 62% от момчетата и 71% от момичетата).

Политиката за среда без тютюнев дим цели да предпази непушачите от експозицията на цигарен дим, да намали негативния ефект от тютюнопушене, да стимулира отказването от опити за пушене и да намали пушенето.

Допълнителна подкрепа и съвет може да получите в кабинета за отказване от тютюнопушене в РЗИ-Сливен, ул. „Пейо Яворов” № 1, гр. Сливен, тел. 044 616 200 /239/ или по електронна поща, на e-mail: rzi-sliven@mbox.contact.bg

РЗИ-Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 МБАЛ "Д-р Иван Селимински" АД - гр. Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев