20 май - Ден на съпричастност към болните от ХИВ

---
20.05.2018 / 07:40

Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ, който традиционно се отбелязва в третата неделя на месец май, тази година преминава под мотото „ПОДГОТОВКАТА ЗА БЪДЕЩЕТО СЕ ОСНОВАВА НА ОПИТА НИ ОТ МИНАЛОТО!”.

Кампанията, известна още като Candlelight Memorial, е съвкупност от инициативи за насърчаване на здравно-сексуалното образование и диалог вътре в уязвимите общности и за ускоряване на застъпническите действия в посока към действащи политики в областта на ХИВ-превенцията и грижата за хората, живеещи с вируса. Тазгодишното послание „ПОДГОТОВКАТА ЗА БЪДЕЩЕТО СЕ ОСНОВАВА НА ОПИТА НИ ОТ МИНАЛОТО!” изразява необходимостта бъдещите планове да стъпят на усилията, историята и опита за лечението, профилактиката и грижите, свързани с живота с ХИВ, както и правото на живот без стигма и дискриминация, с достъп до качествени здравни и социални услуги.

 

От началото на тази година до 09 май 2018 г. са открити нови 95 ХИВ–серопозитивни лица, с което носителите на ХИВ в страната са 2810 лица. Съотношението на инфектираните мъже и жени, от общия брой регистрирани лица за тази година е приблизително 8:1 (мъже /жени). Над 90% от новорегистрираните са се инфектирали по сексуален път – 53 % при хомо/бисексуален контакт и 5,3% – при инжекционна употреба на наркотици.

 

РЗИ Сливен организира „Дни на отворените врати“ от 21 до 23.05.2018 г. във връзка с Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ,

 

В този период можете да направите проверка на Вашия ХИВ статус и да получите безплатно консултиране и изследване в Лабораторията за вирусологични изследвания на РЗИ от 09.00 до 12.00 ч. и от 13.00 до 15.00 ч.

 
 

Copyright © 2008-2024 МБАЛ "Д-р Иван Селимински" АД - гр. Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев