Отделението по неонатология получи дарение от „Българската Коледа“ – висок клас ехограф

Отделението по неонатология получи дарение от „Българската Коледа“ – висок клас ехограф
20.11.2023 / 13:48

Отделението по неонатология към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен получи дарение от кампанията „Българската Коледа“ – висок клас ехограф. Той е най-ново поколение, с отлични възможности за бърза и прецизна диагностика на мозъчни структури, вродени аномалии, настъпили усложнения при рискови новородени, както и проследяването им във времето. Освен трансфонтанелна ехография /ТФЕ/, с ехографа може да се извършва белодробна, абдоминална и ехокардиография.

 

„Непрекъснат е стремежът ни за усъвършенстване, подобряване и внедряване на нови методи и техники за диагноза, лечение и грижа на новородените. Децата не избират кога и къде да се родят. Само ние можем да изберем да им помогнем да растат здрави и щастливи. Кампанията „Българската Коледа“ носи благородна мисия, изразяваща явния приоритет към децата и детското здравеопазване“, каза д-р Праматарова, началник на отделението

 

На всички недоносени бебета се провежда ТФЕ по време на престоя им в отделението. След изписване продължава тяхното проследяване и извършване на регулярни ехографски изследвания.

 

„Годишно през Отделението по неонатология преминават около 1 500 бебета, като новородени в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен средно са 1 200 – 1 300 за последните три години“, допълни д-р Праматарова. Процентът на преждевременно родените деца в областта е трайно по-висок от средния за страната – 17,19 процента.

 

Отделението е единствено на територията на областта за отглеждане, интензивно и специфично лечение, както и оказване на консултативна помощ при рискови и недоносени новородени, без аналог в областта.

 

Още снимки от новината

Отделението по неонатология получи дарение от „Българската Коледа“ – висок клас ехограф

 

 
 

Copyright © 2008-2024 МБАЛ "Д-р Иван Селимински" АД - гр. Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев