Стартира имунизацията срещу пневмококови инфекции за лица над 65 години

---
27.02.2024 / 13:46

В изпълнение на „Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и на пневмококовите инфекции при лица на и над 65-годишна възраст 2023-2026 г.“ стартира имунизацията срещу пневмококови инфекции за посочената целева група, съобщават от РЗИ-Сливен.

Ваксината се препоръчва за лица, които са с придружаващи хронични заболявания и съществува повишен риск от тежко протичане на пневмококови инфекции или развитие на усложнения.

Пнемококовите инфекции се предизвикват от Streptococcus pneumoniae микроорганизъм, причиняващ различни заболявания като пневмония, бактериален менингит, отит на средното ухо, възпаление на различни тъкани и органи, които могат да доведат до тежки животозастрашаващи усложнения. Най-ефективният начин за предпазване от пневмококова инфекция е ваксинацията, като основно средство за профилактика, намаляване на заболяемостта, смъртността и тежките усложнения.

Ваксината срещу пневмококови инфекции е безплатна и се извършва еднократно от общопрактикуващите лекари в областта.

Информация относно „Национална програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и на пневмококовите инфекции при лица на и над 65-годишна възраст 2023-2026 г.“ може да намерите на следния адрес: https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2023/01/30/natsionalna_programa_za_podobriavane_na_vaksinoprofilaktikata_na_sezonniia_grip_i_pnevmokokovite_infektsii_20 3-2026.pdf

 

Регионална здравна инспекция-Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 МБАЛ "Д-р Иван Селимински" АД - гр. Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев