Информирано съгласие за цезарово сечение


МБАЛ "Д-р Иван Селимински"-Сливен

Акушеро-гинекологично отделение

Информирано съгласие за извършване на манипулации
по време на нормално раждане

Раждането е физиологичен процес и в голям процент завършва през естествените родови пътища, включително и седалищните раждания. При постъпване в приемното отделение бременната се посреща от специализиран екип, който извършва преглед с цел да установи етапът на предстоящото раждане, както и изпразването на тазовите резервоари (клизма). В предродилна зала се извършват влагалищни прегледи през два часа за проследяване динамиката на родовия процес (напредването на раждането). При определено разкритие се извършва изкуствено отваряне на околоплодния мехур (пукане на мехура), което е безболезнена манипулация. Детските сърдечни тонове се проследяват както с акушерска слушалка, така и със специален апарат (акушерски монитор). С цел обезболяване за скъсяване периода на раждането на бременната, се прилагат определени лекарства. При недостатъчно ефективни контракции може да се приложат лекарства за засилване на родовата дейност, при задължително апаратно проследяване на сърдечните тонове на плода.

Родилката се превежда в родилна зала при пълно разкритие и чувство за напъни, които наподобяват позивите "при голяма нужда". През този етап жената получава подробни обяснения относно активното й поведение в периода на раждането. Сърдечните тонове на плода се проследяват след всеки напън. По преценка на лекаря се прави местна упойка за отпускане и обезболяване на тазовата мускулатура. При нужда може да се направи малък разрез на кожата и подкожието за разширяване на естествения отвор на родовия канал. Разрезът, както и спонтанни разкъсвания се възстановяват по хирургичен начин след прилагане на венозна упойка. Преди превеждане в послеродов сектор, родилката престоява два часа в родилен сектор за наблюдение на общото състояние, тонуса на матката и кървенето.

В малък процент раждането може да завърши с цезарово сечение - по спешност или предварително планирано. Цезаровото сечение е операция, при която бебето се изважда чрез разрез на корема. Видът и мястото на разреза се определя от оператора в зависимост от конкретните условия. Бременната получава информация от анестезиолога за начина на обезболяването по време на операцията. След интервенцията, родилката се настанява за 12-14 часа в отделение/сектор за интензивни грижи.

В послеродовия сектор родилката и бебето остават няколко дни и ежедневно се извършват лекарски прегледи от акушер-гинеколог и неонатолог. Проследява се общото състояние на родилката, обратното развитие на матката, състоянието на гърдите и оперативните шевове, ако има такива. Двукратно в денонощие се извършва тоалет на родилката. Тя получава съвети за извършването на тоалета, за грижи за гърдите, за техниката на кърмене, за редовно изхождане по голяма и малка нужда. По преценка се извършват лабораторни, ехографски и други изследвания. Ако родилката е Rh - отрицателна и няма антитела, а съпругът и бебето са Rh- положителни, до 72 часа след раждането се извършва профилактика с анти-Д гама глобулин.

Доносеното новородено бебе се повива през три часа. Тоалет се извършва двукратно в денонощието (къпане, тоалет на пъпа и очите). Ваксиниране срещу хепатит-Б се извършва след 12-ия час от раждането, а след 48-я - ваксиниране с БЦЖ-ваксина. Задължителното изследване на фенилкетонурия хипотиреоидизъм се прави след 72-я час от раждането.

При изписване родилката и новороденото се преглеждат и се оформя необходимата документация. Всяка родилка и нейният съпруг (партньор) съответните документи за издаване на удостоверение за раждане на детето.


ИНФОРМИРАНО СЪГЛАСИЕ ЗА ЦЕЗАРОВО СЕЧЕНИЕ

Име, адрес и телефон на пациентката: ЕГН:

Уважаема госпожо,

Операцията, която ви се предлага, ще бъде извършена само, ако вие предварително се съгласите да се подложите на нея. За да дадете съгласието си, вие вероятно се нуждаете от разяснения, както по отношение на вашето заболяване, така и по отношение на операцията - какво точно ще ви бъде направено, колко време ще лежите в болница, какви усложнения биха могли да настъпят и т.н. Надяваме се, че всичко, което ще прочетете по-нататък, ще ви помогне да вземете решение в този труден за вас момент:

Цезаровото сечение е коремна операция, при която чрез разрез на кожата и матката, се изважда бебето. Коремният разрез може да бъде:

  • Надлъжен разрез в средата на корема
  • Напречен разрез в долната част на корема

Надлъжният разрез дава по-добри възможности за ефикасна операция.

Напречният разрез е по-естетичен. Налага се известно време преди и след операцията в пикочния мехур да бъде поставен катетър. Ще ви бъде осигурен надежден метод за обезболяване - най-често предлагаме регионално, по-рядко общо обезболяване, за което ще получите подробна информация от анестезиолога, ден преди намесата.

При тази операция и при най-прецизна работа, съществува минимален риск да настъпят някои усложнения - кръвотечения по време на операцията и след нея, нараняване на съседни органи, образуване на съсиреци в кръвоносните съдове (тромбози), инфекции и др. Те биха наложили допълнително лечение - кръвопреливане, противовъзпалителна терапия, коремна операция и др. Благодарение на напредъка на медицината, днес тези усложнения се срещат рядко. Операцията продължава обикновено около един час. Ако възникне техническа необходимост, може да продължи по-дълго. Времетраенето на операцията не е от значение за оперативния риск. Престоят в следродилната клиника след такава операция е около 7 дни.

Допълнителна информация за сегашното си състояние и предлаганата ви операция можете да получите от лекуващия си лекар.


 

Copyright © 2008-2024 МБАЛ "Д-р Иван Селимински" АД - гр. Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев