КРЪВОДАРЯВАНЕ

Кръводаряване

Кой може да дарява кръв?

Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, за когото лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето му и дарената от него кръв е безопасна за болните, които се нуждаят от нея, може да стане дарител. Мъжете могат да даряват кръв 5 пъти в рамките на една календарна година, а жените – 4 пъти, като интервалът между две кръводарявания трябва да бъде минимум 2 месеца.

Как да се подготвим за кръводаряването?

Кръводаряването не трябва да се извършва на гладно. Кръводарителят трябва да е сигурен, че е здрав и отпочинал. След кръводаряването се приемат повече калорични течности и храни.

Каква е процедурата за даряване на кръв?

Вземат се няколко капки кръв от пръста за експресно определяне на кръвна група и хемоглобин. Ако хемоглобинът е под 125 г/л за жените и под 135 г/л за мъжете, кръводаряването не се разрешава. Попълва се въпросник относно здравословното състояние. Кръводаряване – количеството на дарената кръв е между 405 и 450 мл. Важно: Ако по време на кръводаряването дарителят се почувства зле, процесът на кръвовземане се преустановява. В този случай дарената кръв няма качества да се прелее на пациент, но не се изхвърля. Използва се за производство на кръвни продукти с определен лечебен ефект. Описаната процедура трае най-много 40 мин.

За колко време се възстановява кръвта?

Количествено кръвта се възстановява за около едно денонощие, а качествено – за 3-4 седмици.

Важно за кръводаряването

Всички консумативи, които се използват по време на кръводаряването, са индивидуални, стерилни, за еднократна употреба. Не съществува никаква възможност от заразяване със СПИН или друга инфекция, предавана по кръвен път. Кръводаряването е полезно. То стимулира процес на обновяване на кръвните клетки и увеличава защитните сили на организма. Кръводарителите получават 2 дни платен отпуск (чл. 157, ал. 1, т. 2 от Кодекса на труда), подкрепителна закуска, а при желание и талонче с уникален код за достъп с цел проверка на резултатите от направените изследвания за СПИН, хепатит В и С, сифилис и кръвна група.

Кой се нуждае от дарената кръв?

Кръвта се използва за лечение при пациенти с остри кръвозагуби, причинени от травми, изгаряния, при планови и спешни хирургични и акушерски операции, за лечение на злокачествени заболявания, както и за поддържане живота на пациенти с различни анемии и други.

Кой не може да дарява кръв?

Не се допускат хора, които страдат от инфекциозни заболявания като СПИН, хепатит, сифилис, хронични или остри заболявания, налагащи прием на медикаменти, като: алергии, ревматоиден артрит, сърдечно-съдови, бъбречни и чернодробни заболявания, язва на стомаха, псориазис, екземи по кожата, глаукома и други. Кръводаряване не се извършва и в случаи, когато по преценка на лекаря кръводаряването представлява опасност за здравето на дарителя.

Дари кръв – спаси живот!

Всеки път, когато даряваш кръв, подаряваш живот.

Как да помогна, ако не мога да даря кръв?

Всяка помощ е нужна. Ако поради някаква причина не можеш да дариш кръв, а искаш да помогнеш, можеш да организираш свои приятели, съученици или колеги.

Какво се препоръчва след кръводаряване?

Компресивната превръзка следва да остане на ръката най-малко 2 часа. Препоръчваме да не се пуши най-малко 2 часа след приключване на кръвовземането и да не се натоварва ръката на убождането най-малко 4 часа след приключване на даряването. Тези от вас, които извършват рискови дейности: управление на автобуси или влакове, работа с кранове, качване на подвижни стълби или скелета, делтапланеризъм, катерене или гмуркане, следва да изчакат най-малко 12 часа, преди да се върнат към тях. Какви изследвания се правят на дарената кръв?

Хепатит С

Anti – HCV е антитяло срещу хепатитния C вирус. Показва дали организмът ви се е срещал с вируса досега. ВАЖНО: Хепатит С е лечима болест.

Резултат Anti – HCV Ab (-) отрицателен – показва ,че не сте болен от хепатит С.

Резултат Anti-HCV Ab (+) положителен - показва, че организмът ви е изработил антитела срещу вируса на хепатит С. Това все още не означава, че сте болен. Необходими са допълнителни изследвания.

Хепатит В

Най-добрата защита срещу Хепатит B e ваксината. HBsAg е част от вируса, който се намира в кръвта на заразените с него.

Резултат HBsAg(-) отрицателен – показва, че вие не сте болен или носител.

Резултат HBsAg(+) положителен – показва, че вие сте носител на т.нар. Австралийски антиген. Необходимо да се направят допълнителни изследвания. При вас е налице една от следните възможности:

Имате носителство на Хепатит В: вирусът е във вашето тяло, но не се възпроизвежда и не уврежда черния ви дроб. Вие сте практически здрав , но можете да заразите друг човек.

Имате Хроничен Хепатит В: това е сериозно заболяване, което може да прогресира към чернодробна цироза(25%). Необходимо е обстойно изследване, включващо кръвни проби и чернодробна биопсия. Хроничният Хепатит В може да протече с или без симптоми.

ВАЖНО: Хроничният Хепатит В е напълно лечимо заболяване, ако се открие навреме.

Имате остър Хепатит В: подлежите на задължително лечение в Инфекциозна болница.

СПИН

Anti – HIV е антитяло срещу вируса НIV. Показва дали организмът Ви се е срещал с вируса HIV.

Резултат Anti-HIV Ab (-) отрицателен – показва, че организмът ви не се е срещал с вирусa HIV и не сте заразен.

Резултат Anti-HIV Ab (+) положителен - не означава, че вие сте болен. Вероятно е да сте заразен с вируса. В около 1-5% от кръвните проби се получават фалшиво положителни резултати. Само 25% от носителите на вируса развиват СПИН след години.

Необходими са допълнителни изследвания.

Сифилис

ELISA е изследване, чрез което се доказва наличие на антитела в организма, които са насочени срещу причинителя на сифилиса.

Тест за сифилис (ELISA) (-) отрицателен - означава, че не боледувате от сифилис.

Тест за сифилис (ELISA) (+) положителен - може да означава, че сте болен от тази болест, но това може и да не е така. Необходими са допълнителни изследвания. Важно: Съществуват редица състояния и заболявания, които могат да позитивират този тест без наличие на инфекция.

Къде може да даря кръв?

гр.Сливен 8800 Ул."Стефан Караджа" №2 - ДКЦ II-етаж I

Всеки работен ден от 08.00 до 14.30 часа.


За контакти:
Д-р Рая Ралева - началник отделение
Д-р Павлина Щилиянова - лекар
Николина Русева - старша мед.сестра
Телефон: 044-66-26-23
Факс: 044-62-43-26
Е-mail: othvd_sl@abv.bg


 

Copyright © 2008-2024 МБАЛ "Д-р Иван Селимински" АД - гр. Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев