В болницата лекуват бебе, родено в къщи и без акт за раждане

---
05.01.2017 / 10:54

На 4 януари 2017 г., около 15 часа, в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ е постъпила 20-годишна жена с бебе, което родила в дома си. Тя е доведена от социален работник на УНИЦЕФ. Родилката е от ромски произход и живее в село Сотиря. Това е третото й раждане.

Началникът на Отделението по неонатология, д-р Таня Праматарова съобщи, че новороденото не е регистрирано и няма акт за раждане. По данни на майката бебето се е родило в края на миналата година, преди 5-6 дни, без да е ясна точната дата. По време на раждането тя е била сама в дома си и не е съобщила на никого. Към момента няма подадено съобщение за раждането на бебето.

„Търсим начин да решим проблема как да бъде издадено съобщение за раждането на детето, но към този момент не срещаме съдействие от службите. От здравната служба в Сотиря и кметството разбрах, че там са наясно за раждането, но не се чувстват отговорни да издадат това съобщение и отказват. Това ме впечатли неприятно и съм огорчена. Бебето е в увредено състояние, имаме данни за инфекция, лекуваме го, но до момента то е бебе – фантом, едно недобре гледано дете, родено в нестерилна обстановка и без необходимите имунизации. По данни на майката, единственото, което знаем е, че се казва Божидар. Доколкото съм информирана, до седем дни след раждането, бебето трябва да се регистрира, а вече са минали повече дни“, каза д-р Праматарова.

Болницата изпраща писма до институциите с молба са съдействие.

 
 

Copyright © 2008-2024 МБАЛ "Д-р Иван Селимински" АД - гр. Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев