150 години от смъртта на д-р Иван Селимински отбеляза днес областната болница в Сливен

---
01.11.2017 / 16:14

150 години от смъртта на своя патрон отбеляза днес МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен. Съорганизатор на проявата беше Община Сливен.

„Д-р Селимински е една от най-ярките личности на нашия град. Достоен лекар, патриот и щедър дарител. Той е човекът, въвел за първи път здравните осигуровки в града ни“, каза изпълнителният директор на болницата д-р Васислав Петров при поднасянето венец на паметника на д-р Селимински пред лечебното заведение.

По-късно в зала „Май“ се проведе юбилейна среща по повод годишнината. Приветствие към присъстващите и поздрав за 1 ноември – Ден на народните будители отправи кметът на Сливен Стефан Радев.

„Д-р Иван Селимински е име, което се нарежда сред имената на стотиците български носители на промяната. Лекар, учител и виден общественик, той оставя ярка следа в историята ни и е радетел за свобода, независимост и просветление. Той е един от най-значимите представители на българското Възраждане, хуманист и родолюбец, свързан до своя край с дълга към родината“, каза кметът.

Той благодари на ръководството на болницата за инициативата и подчерта, че подобни прояви помагат да се научи повече за хората, с чиито имена се назовават днес улици, училища, болници и др.

Доклад за живота на д-р Иван Селимински представи изпълнителният директор на болницата д-р Васислав Петров.

„Д-р Иван Селимински е гражданин на света с доказан принос не само у нас, а и във всички страни, в които е учил и работил. Той остава завинаги дълбоко привързан към отечеството си и родния град, винаги със стремеж към усъвършенстване и по-добро образование. Селимински прекрасно е осъзнавал същността на думата лекар - не само да ползваш облагите на професията, но и да твориш изкуство, да притежаваш дарба и да осъзнаваш пълната тежест на отговорностите, които си обречен да носиш. Медицината е признание, което заслужава да отдадеш безкористно живота си, без да търсиш нищо в замяна“, каза д-р Петров.

Приветствия отправиха доц. Михаела Топалова от името на Съюза на учените, Надя Вълчева – председател на болничното настоятелство към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен, Мария Колева – председател на читалище „Светлина 1926 г.“ от село Селиминово и д-р Димитър Боянов – анестезиолог в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен.

Поздрав към гостите отправиха самодейците от певческата вокална група към читалището в Селиминово.

 

Още снимки от новината

---
---
---
---
---
---
---
---
---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 МБАЛ "Д-р Иван Селимински" АД - гр. Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев