Подкрепа за Отделението по хемодиализа. Кампанията за събиране на средства продължава

___
22.12.2017 / 20:29

Благотворителен коктейл под надслов „Да дарим сигурност за пациентите на хемодиализа в Сливенска област” се проведе на 21 декември 2017 г. в галерия „Седем”. Той бе организиран от настоятелството при МБАЛ „Д-р Иван Селимински-Сливен” АД и фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Сред официалните гости бяха председателят на Общинския съвет в Сливен Димитър Митев, заместник-кметът Стоян Марков, директорът на МБАЛ „Д-р Иван Селимински” д-р Васислав Петров, зам.-директорът на болницата д-р Хрисант Хрисантов, представители на болничното настоятелство, лекари от Областната болница и др.

Вече 36 години отделението по хемодиализа към МБАЛ „Д-р Иван Селимински” помага на своите пациенти чрез провеждането на качествени и ефективни диализи. Екипът от специалисти извършва близо 13 хиляди диализи годишно, използвайки 20 диализни апарата тип Фрезиниус. В три дни от седмицата отделението работи на трисменен режим, а през останалите дни – на двусменен. Три от апаратите в отделението са амортизирани и морално остарели, а броят на хемодиализно болните ежегодно нараства.

„Отделението по хемодиализа има нова и хубава сграда, но апаратурата вече не достига, каза директорът на МБАЛ „Д-р Иван Селимински” д-р Васислав Петров. През последните години болните на хемодиализа непрекъснато се увеличават. Сега от хемодиализа се нуждаят 86 души от областта. Затова и отделението има нужда от по-добра апаратура, която да осигури качествена грижа за пациентите. Нужни са ни още два апарата за хемодиализа, всеки от които струва 22 хиляди лв. Надяваме се през февруари следващата година с пари на болницата и със средства, събрани от благотворителната кампания, да успеем да купим първия от апаратите за хемодиализа”.

Председателят на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен” Дора Куршумова сподели, че това е поредната благородна инициатива, която Фондът подкрепя. Тя поясни, че по време на благотворителния коктейл, средства за двата апарата ще се събират по няколко начина: чрез дарения в специалните дарителски кутии, чрез участие в благотворителния търг и чрез дарения по банков път.

По време на търга бяха откупени картини на Йордана Кунчева, Димитър Кавръков, Данелина Косева и Дора Куршумова. Особен интерес предизвикаха три- и петлитровите бутилки с вино, изрисувани от художниците Веселин Дамянов-Вес, Пеньо Иванов и Антон Кънчев. Гостите купуваха благотворително и „вълшебно лечебно” вино.

Общата събрана сума по време на благотворителния бе 1092 лв. От болницата съобщиха, че по банков път за кампанията до момента са преведени 1625 лв. Повечето пари са дарени от фирми и граждани. От здравното заведение са благодарни и на сливенци, живеещи в Чикаго, които са превели по дарителската сметка 625 лв. Така сумата, събрана досега от различни инициативи, е над 2700 лв.

Кампанията продължава. Всеки, който има желание да подкрепи инициативата, може да направи това в Дарителската платформа Общността.сом /www.общността.com/ или да дари средства по банков път:

Настоятелство при МБАЛ „Д-р Иван Селимински” АД Сливен: ПИБ АД клон Сливен, IBAN: BG92FINV915010BGN0AX39, BIC: FINVBGSF

или фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”: ПИБ АД клон Сливен, IBAN: BG05FINV915012165941115, BIC: FINVBGSF,

валута: BGN, основание на превода: отделение по хемодиализа.

Благотворителната инициатива бе част от основната програма за месеца на фондация „Обществен дарителски фонд-Сливен”. Фондът осъществява своята дейност с подкрепата на фондация „Работилница за граждански инициативи”, с финансовата подкрепа на фондация „Чарлз Стюарт Мот”.

Още снимки от новината

___
___
___
___
___
___

 

 
 

Copyright © 2008-2024 МБАЛ "Д-р Иван Селимински" АД - гр. Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев