Сливен е против предложените параметри на новата здравна карта

---
18.05.2018 / 18:15

Лекари, пациенти и ръководството на Община Сливен се обявиха против предложените параметри на новата здравна карта. Ръководство на Община Сливен се обяви против предложените параметри на новата областна здравна карта, съобщава "Наблюдател".

Това стана ясно днес на пресконференция, в която изразиха позициите си още д-р Богдан Сотиров-председател на БЛС-Сливен, д-р Васислав Петров-директор на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен, Димитър Димитров- председател на сдружение „Онкологично болни и приятели“-Сливен.

Кметът на Сливен Стефан Радев заяви, че предложеното намаление общ брой болнични легла е голямо.

Предложеното намаление не е в интерес на пациентите в Сливен и би довело до загуба на капацитет, с който към настоящия момент лечебните заведения в общината разполагат, за да не се налага на пациентите да пътуват до други области за лечение.

Това стана ясно от думите на градоначалника.

„Предложението ми е, ако може да не се стига до това намаление в областта и в частност в община Сливен“, каза кметът Радев.

Директорът на Областната болница в гр. Сливен д-р Васислав Петров изрази притеснението си не само относно предложеното намаление на общ брой болнични легла за активно лечение, но и на нивата на компетентност на различните видове легла.

 

Информация относно нива на компетентност от болницата не са давали, така че на каква база сравнение се прави това предложено намаление, ръководството на здравното заведение не е наясно.

 

Всяко лечебно заведение се води на база апаратура, осигуреност на лекари, обясни директорът. Министерството на здравеопазването разрешава дейност на база ниво- категория на болничните отделения.

Колкото повече са компетентните лекари със специалност и апаратурата в отделението, толкова по-високо ниво на компетентност получава. Тези нива на компетентност дават възможност даденото лечебно заведение да извършва широк пакет здравни дейности, възможност за работа по повече клинични пътеки.

„Намаляване нивата на компетентност ще намали възможностите на отделенията да работят по различни клинични пътеки. Това ще доведе до отлив на специалисти и намаляване нивото на здравните грижи“, заяви притесненията си д-р Петров.

„Към настоящия момент броят болнични легла са 1012. Предложението е броят да се намали с 138. Има опасност отделението в Котел на областната болница да бъде закрито. Това ще лиши жителите на община Котел от здравни грижи“, съобщи още директорът.

Здравната карта не е съобразена с натоварванията на отделенията. Например при средна норма от 60% използваемост на болничните легла в страната, инфекциозно и АГ отделения на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ имат над 80% използваемост.

Д-р Петров бе категоричен, че броят на леглата, както и нивото на компетентност трябва да се запазят.

Същата позиция изразиха днес още председателят на БЛС-Сливен д-р Богдан Сотиров и Димитър Димитров- председател на Сдружение „Онкологично болни и приятели“гр.Сливен.

Становището на общинското ръководство, БЛС-Сливен и сдружението са изпратени до Министерството на здравеопазването, НС, националният омбудсман и Националното сдружение на общините.

18.05.2018г.

"Наблюдател"

 

Още снимки от новината

---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 МБАЛ "Д-р Иван Селимински" АД - гр. Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев