Фондация дари нов кувьоз на Отделението по неонатология

д-р Таня Праматарова и Моника Златанова
27.03.2019 / 15:17

Отделението по неонатология на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ – Сливен получи дарение - кувьоз, който бе връчен от Моника Златанова – представител на Фондация „Нашите недоносени деца“. Парите за кувьоза са дарени от фондация „Върховен съвет на древно приет шотландски ритуал за България”. Златанова съобщи, че със средствата са закупени кувьози за Бургас, Сливен и Ловеч. Стойността на всеки от кувьозите е близо 13 000 лева.

 

Началникът на Отделението по неонатология д-р Таня Праматарова съобщи, че миналата година през отделението са преминали 220 недоносени бебета, като най-малкото е било с тегло 960 грама.

„Кувьозите са изключително необходими, защото престоят на едно бебе може да продължи до два месеца. Необходимо е инкубаторите да се подменят периодично и затова сме много багодарни за дарението. То е в резултат на кампанията за събиране на средства, която обявихме преди около година”, каза тя.

Изпълнителният директор на болницата д-р Васислав Петров съобщи, че от кампанията има събрани средства и предстои да се вземе решение каква апаратура ще бъде закупена и предоставена на Отделението по неонатология.

Д-р Иван Зайков – представител на организацията, предоставила средствата, благодари на Фондация „Нашите недоносени деца” и екипа на Отделението по неонатология за грижите, които полагат за новородените.

Всяка година в България се раждат около 10 процента недоносени бебета. Д-р Праматарова заяви, че причините за преждевременно раждане са много, като някои от тях са инфекции по време на бременността, нездравословен начин на живот, промяна в начина на хранене, високо кръвно налягане и в някои случаи липсата на наблюдение на бременността.

 

 

Още снимки от новината

---
---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 МБАЛ "Д-р Иван Селимински" АД - гр. Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев