Д-р Таня Праматарова за висшия пилотаж в професията - пред Sliveninfo.bg

Д-р Таня Праматарова
17.04.2019 / 21:58

Да лекуваш новородени деца е висш пилотаж. Думите са на д-р Таня Праматарова, началник на Отделението по неонатология в МБАЛ „Д-р Иван Селимински” – Сливен. Това мнение се споделя от всички специалисти. Което означава, че неонатоложката с най-голям опит в града е истински „въздушен ас“ в своята професия. За близо 29 години в отделението, д-р Праматарова е лекувала повече от 50 хиляди новородени от града под Сините камъни.

 

„Съдбата ми даде тази прекрасна специалност. Много съм дала от себе си на малките дечица, но и много получавам от тях. Работата ми като неонатолог и педиатър ме пристрасти към адреналина. Когато съм на работа, се чувствам витална, жива. Новородените са моята сила и моята слабост”, споделя д-р Праматарова пред Sliveninfo.bg.

 

Днешната шефка на отделение в Областната болница е родена и израснала в Сливен. С носталгия си спомня безгрижните ученически години в квартал „Даме Груев”, когато децата там бяха повече от камъните по улиците. По това време Таня не се интересува от професионалното си бъдеще. До единадесети клас в Гимназия „Добри Чинтулов”, когато трябвало да попълни анкета каква иска да стане. Тя написала, че иска да стане ветеринарен лекар. „Като повечето деца, и аз обичах много животните. Тогава обаче моята класна поиска разговор с родителите ми. Семейният съвет се събра и реши да кандидатствам за хуманен лекар”, спомня си д-р Праматарова.

 

Веднага след абитуриентския бал, тя заляга здраво зад учебниците. Чак до кандидатстудентските изпити. „По онова време никой не ходеше на частни уроци, защото обучението в училище бе достатъчно. Всичко останало бе упоритост и труд”, разказва лекарката.

 

Тя е имала прекрасни шест студентски години. „Имаше много учение, защото следването по медицина е трудно. Завършвайки, си мислех, че най-трудното е останало зад гърба ми. Оказа се, че то предстои…”, твърди специалистката.

 

Връщайки се в Сливен, младата д-р Праматарова изкарва само няколко месеца в новопоявилото се ДКЦ. Точно тогава се освобождават две места за лекари в Отделението по неонатология. Д-р Праматарова има намерение да става педиатър и с радост приема възможността да лекува новородени деца.

 

„Отначало почувствах истински страх от тези малки дечица и кувьозите. Следването по медицина ни дава теоретични знания, но не ни подготвя практически. В моите очи по това време лекарите на малки деца бяха богове”, казва д-р Праматарова. Която от 90-та година до днес остава в едно от най-натоварените отделения на областната болница. Където се отглеждат и здрави, и недоносени, и тежко болни деца. Междувременно тя придобива две специалности – по педиатрия и неонатология, а от 2010 година е началник на отделението.

 

Д-р Праматарова държи на колектива, с който работи. При спешни случаи медиците в отделението имат страхотна стиковка. Разбират се само с поглед. Адреналинът идва още от първата минута след раждането на детето, ако то не иска да изплаче. И продължава поне 28 дни, колкото е неонатологичният период на всеки човек. А при някои деца консултациите продължават до тригодишна възраст.

 

Д-р Праматарова е удовлетворена от деня, ако цялата смяна си е свършила работата и е предала децата в стабилно състояние. И когато микроклиматът е добър – без напрежение и лоши реплики.

 

По нейна инициатива в отделение по Неонатология е изградена семейна стая. Новородените пък спят на музика. Областната болница редовно организира училище за родители, Ден на отворените врати и различни кампании. „Най-важното е да има доверие между родителите и лекаря. Затова ги съветвам да се доверяват на лекарите и по-малко да разчитат на информация от интернет. Решението идва в разговор между майката, бащата и лекарите. Общуването между тях е задължително. С някои родители това общуване доведе до многогодишно приятелство.” споделя д-р Таня Праматарова.

 

С годините лекарката толкова много се е пристрастила към своята професия, че все по-трудно успява да почива. Чете много книги, но установява, че и те са свързани с нови професионални познания. Истинска почивка намира само когато пътува в чужбина. Тогава успява да се откъсне от злободневните проблеми и да прочисти съзнанието си.

 

Д-р Таня Праматарова трудно преглъща, ако някой я подведе. И в професията, и в живота. Обикновено в такива случаи не мълчи. Дразни се от глупостта, дребнотемието и битовизма, обзели немалка част от хората днес.

 

Тя вярва най-вече в доброто. „Убедена съм, че да правиш добро действа здравословно. Обладаният от гняв, завист и злоба човек се разболява по-лесно. Доброто дава вътрешна удовлетвореност и баланс в човека” сигурна е лекарката, отдала себе си на най-малките деца на Сливен.

Източник: Sliveninfo

 
 

Copyright © 2008-2024 МБАЛ "Д-р Иван Селимински" АД - гр. Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев