Честит празник на всички медицински сестри в МБАЛ "Д-р Иван Селимински"

---
12.05.2019 / 10:03

Изпълнителният директор на МБАЛ "Д-р Иван Селимински" - Сливен - д-р Васислав Петров, поздравява всички медицински сестри в болницата с днешния им професионален празник. Той им пожелава много здраве и професионални успехи и изказва благодарността си към отговорното им отношение в работата и денонощната грижа към болните.

Денят е в чест на годишнината от рождението на първата медицинска сестра Флорънс Найтингейл.

 

Флорънс Найтингейл е основоположник на съвременната професия на медицинската сестра. Родена е във Флоренция на 12 май 1820 г. в семейство на аристократи.

По време на Кримската война заедно със свои съмишленички тя работи в полеви болници на територията на Турция, а след това и в Крим. Благодарение на нейните организаторски способности, на знанията й, на новите практики, които прилага при грижите за ранените, за шест месеца смъртността в болниците спада драстично.

Управленските й умения не остават незабелязани от Лондон и през 1856 г., правителството на Великобритания й възлага да реорганизира армейската медицинска служба. Сама успява да набере средства за построяването в Лондон на първото училище за милосърдни сестри към болницата "Свети Тома". Пише и няколко книги, които по-късно са използвани като учебници по здравни грижи. Умира на 13 август 1910г.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 МБАЛ "Д-р Иван Селимински" АД - гр. Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев