27 май - Световен ден на спешната медицина

---
27.05.2019 / 16:17

За втора година на 27 май се отбелязва Световният ден на спешната помощ. Официално е обявен през 2018 г. от Европейската асоциация по спешна медицина EUSEM. Целта на този ден е да се обединят хората и управляващите по света да говорят за спешната медицина и спешната медицинска помощ и важността на делото на хората, работещи в тази област на медицината.

Важно е да се осъзнае необходимостта от добре разработени, подготвени и организирани спешни медицински системи навсякъде по света, така че да оцелеят повече хора и да се намалят уврежданията, до които водят спешните състояния.

На 27 май 1994 г. в гр. Льовен, Белгия, се създава "Клубът Льовен" - група интензивни медици, които въвеждат специалността спешна медицина в Европа.

България е една от първите пет страни в Европа, която въвежда специализацията по спешна медицина като основна специалност за лекари през същата година.

От 2015 г. е въведена и специализация за медицинските специалисти "Спешна медицинска помощ" и вече има десетки специалисти по спешна медицина и сред тях, пише news.bg.

На Световния ден на спешната медицина от МБАЛ "Д-р Иван Селимински"-Сливен призовават за повече уважение към работата на спешните екипи, заради случаите на посегателства и агресия към медиците от центровете за спешна медицинска помощ и спешните отделения в страната.

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 МБАЛ "Д-р Иван Селимински" АД - гр. Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев