От 17 до 21 юни - седмица за безплатни прегледи за туберкулоза

---
15.06.2019 / 23:19

Безплатни прегледи за туберкулоза ще се извършват от 17 до 21 юни в сектора по фтизиатрия към МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен. Скрининговите изследвания са част от Програмата за превенция на туберкулозата в България към Министерството на здравеопазването, финансирана от Глобалния фонд за борба срещу СПИН, туберкулоза и малария.

МБАЛ „Д-р Иван Селимински” провежда периодично безплатни прегледи. От 8.00 до 12.00 часа преглежда специалистът д-р Снежана Колева.

Туберкулозата е една от най-древните болести, познати на човечеството. Днес заболяването е проблем не само за бедните страни, но и за почти всички развити държави от Европа и САЩ. Всяка година болестта е причина за смъртта на около 2 милиона души в света.

Туберкулозата е хронично инфекциозно заболяване, което засяга главно белите дробове. Развиват се и извънбелодробни форми със засягане на други органи и системи (лимфни възли, централна нервна система, сърце, очи, кожа, органи на коремната кухина, кости и стави, пикочо-полова система и други).

 
 

Copyright © 2008-2024 МБАЛ "Д-р Иван Селимински" АД - гр. Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев