Извънредна имунизационна кампания срещу морбили

---
10.09.2019 / 17:40

Във връзка с продължаващото разпространение на инфекция от морбили на територията на България и с цел ограничаването и предотвратяването на заболяването, съгласно Заповед на министър на здравеопазването до 4 октомври в област Сливен ще се проведе извънредна имунизационна кампания при деца от рискови групи и/или със затруднен достъп до здравни услуги от 13 месечна до 8 годишна възраст, независимо от имунизационния им статус.

Към 3 септември 2019 г. в страната са регистрирани 1 158 случая на морбили в 14 области. Най засегнати са областите София, Благоевград, Кюстендил, Пазарджик, Монтана, София-град и др.

Морбили (дребна шарка) е една от най-заразните болести познати на съвременната медицина. Вирусът е разпространен в целия свят и се предава по въздушно-капков път и може да доведе до тежки усложнения. Заболява всеки, който не е преболедувал или не е ваксиниран.

Ваксината против морбили е единственият сигурен начин да предпазите детето си. След ваксинация се изгражда траен пожизнен имунитет.

Ако детето Ви е между 13 месечна и 8 годишна възраст от рискови групи и/или групи със затруднен достъп до здравни услуги, незабавно се явете при личния лекар за извършване на имунизация.

Допълнителна информация за заболяването можете да намерите на сайта на РЗИ-Сливен: www.rzi-sliven.org

РЗИ - Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 МБАЛ "Д-р Иван Селимински" АД - гр. Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев