Световен ден за борба с диабета -14 ноември

---
14.11.2019 / 08:34

Днес е Световният ден за борба с диабета. Той се отбелязва всяка година на 14 ноември по решение на Международната Диабетна Федерация и Световната здравна организация в отговор на нарастващата тревога за бъдещето на милионите хора, страдащи от заболяването.

Световният ден за борба с диабета става и официален празник на Организацията на Обединените Нации с приемането на Резолюция 61/225. Тя подчертава необходимостта от спешни мерки за подобряване на рисковите фактори за контрол на диабета. Самият ден 14 ноември е избран, защото това е рожденият ден на Фредерик Бантинг, който заедно с Чарлз Бест през 1921 г. откриват животоспасяващото лечение за захарен диабет тип 1 – инсулина.

 

Логото на Световния ден за борба с диабета е кръг,

 

символизиращ живота и здравето, а синият цвят отразява небето, еднакво за всички нации. Синият кръг отразява обединението на световната диабетна общност в отговор на диабетната пандемия. По данни на Международната Диабетна Федерация с диагностициран захарен диабет, в България живеят над 500 000 души. Други 150 000 имат диабет, но не знаят за това и следователно не се лекуват.

 

Това означава, че заболяването засяга

 

около 10% от възрастното население. През 2005 г. честотата е била по-малка – 8,4%, а прогнозата за 2030 г. е увеличаване до 10,9%. Затова в цялата страна редица лечебни заведения се включват с безплатни прегледи за ранната диагностика за диабета.

 
 

Copyright © 2008-2024 МБАЛ "Д-р Иван Селимински" АД - гр. Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев