Д-р Васислав Петров: Чрез книгата за д-р Начо Планински научаваме повече за тази енциклопедична личност

---
25.02.2020 / 19:07

Книгата „Д-р Начо Планински 1847-1895“ беше представена тази вечер в зала „Май“. Нейни съставители са родствениците на видния лекар – Надежда и Аспарух Панови. Те посвещават изданието на 140 години от създаването на сливенската болница, в която той е бил управител в продължение на 16 години, както и на 125-та годишнина от смъртта му.

Семейството благодари на присъстващите за интереса към събитието. Аспарух Панов подчерта, че дейността на д-р Начо Планински е разностранна - не само като лекар, а като възрожденец и просветител.

Журналистът Щилияна Василева представи книгата и я определи като нов принос в историческата и родова памет на Сливен, а д-р Начо Планински – като един от духовните водачи на града и един от строителите на нова България.

Тя допълни, че д-р Планински освен лекар, е общественик и будител от висок ранг - съратник на Георги Раковски и Васил Левски, участник в борбите за църковна независимост, един от инициаторите за създаването в Сливен на първото българско дружество на БЧК, един от създателите на първия български вестник „Българско знаме“ и др.

В словото си д-р Васислав Петров – изпълнителен директор на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен, подчерта, че благодарение на Надежда и Аспарух Панови сливенската общественост научава повече за д-р Начо Планински.

„Той е истински енциклопедист и духовен син на Сливен, защото голяма част от своя живот прекарва тук. Дейността му е свързана с читалища, училища, болницата, участва в революционния живот на България. Чрез книгата научаваме много повече за тази богата личност. Читателите ще разберат какви хора са живели по онова време, какви лекари са давали от себе си за пациентите на сливенската болница, дори и загубвайки живота си“, каза д-р Петров.

Книгата включва кратка биография, био-библиография, архиви от музеи и библиотеки, информация от чествания на годишнини на д-р Начо Планински. Публикувани са 300 материала и 70 снимки. Тя е дарение от семейство Панови и се разпространява безплатно. На представянето присъстваха областният управител Чавдар Божурски, зам.-кметът Пепа Чиликова, представители на читалища, културни дейци и приятели на семейството.

Д-р Начо Планински е околийски лекар в продължение на 17 години и вторият управител на сливенската болница, създадена през 1879 година. За няколко месеца първи директор е бил д-р Миркович, а след него - д-р Начо Планински, управлявал здравното заведение 16 години - от 1879 г. до смъртта си през 1895 г., когато умира от тиф, заразен от свой пациент.

През 2019 година на входа на административния блок на болницата беше открита паметна плоча на д-р Начо Планински, като част от проявите по повод 140 години от създаването на лечебното заведение.

 

 

Още снимки от новината

---
---
---
---
---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 МБАЛ "Д-р Иван Селимински" АД - гр. Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев