Д-р Васислав Петров за ситуацията с Ковид-19, мерките срещу вируса и последствията

Д-р Петров
11.06.2020 / 16:11

Правителството реши да удължи извънредната епидемична обстановка в страната, заради нарастването на болните в няколко огнища в страната. Едно от тях е Сливен. Каква е ситуацията там, защо се стигна до ескалация на заразата, как пандемията се отрази на финансовото състояние на областните болници, попитахме д-р Васислав Петров. Той е директор на МБАЛ „Д-р Иван Селимински" в Сливен и председател на Сдружението на областните болници. Интервю за Clinika.bg

- Правителството реши да удължи извънредната епидемична обстановка, същевременно има и облекчаване на някои мерки като носенето на маски на закрито например. Как оценявате тези решения?

- Вижда се, че в много области има увеличаване на заболелите, което се дължи на охлабването на мерките. Хората сякаш приеха, че коронавирусът е преминал и могат да се върнат към нормалния си начин на живот. Както се видя обаче вирусът не си е отишъл, на много места се образуваха огнища и е логично да се удължи извънредната епидемична обстановка. Но допълнително разхлабване на мерките за мен е нелогично. Не бива да се маха и последната преграда пред противоепидемичните действия, които бяха предприети. За мен маската трябва да остане задължителна в закрити помещения като магазини, болници и т.н. В момента огнищата са основно в работни колективи. Пример за това са и заразените медици в МБАЛ „Хаджи Димитър" в Сливен. Има и 10 заразени от предприятие в Нова Загора. Явно в момента, в който хората решат, че могат да живеят по старому без предпазни средства и дезинфекция, това дава отражение, особено в трудови колективи, където се концентрират много хора и трудно се спазва дистанция. Затова и именно работните места на този етап се очертават като новите и основни огнища.

 

- Каква е обстановката в Сливен, където е един от клъстерите?

 

- Сложна е. Огнището в ромския квартал започва леко да затихва. Там имаме по 3-4 ма новозаболели на седмица, което ни показва, че ситуацията постепенно се поуспокоява. Имаше и огнище в МБАЛ „Хаджи Димитър" с 18 заразени медици. Стараем се да намираме контактните лица, за да ограничим разпространението на заразата. През последните месеци успяхме да разсрочим броя на болните във времето, а сега изведнъж дойдоха много пациенти, които имат нужда от хоспитализация и това запълни двете лечебни заведения с КОВИД-отделения, а именно МБАЛ „Иван Селимински" и ВМА–Сливен. Днес сутринта(б.р. 9 юни) в нашата болница има само четири свободни легла за болни с коронавирус, а във Военна – две или три. Така че капацитетът е почти пълен.

 

- Притеснявате се, че може да се стигне до невъзможност на прием на пациенти ли?

 

- Както вървят нещата, да, притеснявам се. През миналата седмица имаше доста едновременно заразили се пациенти. Ние запълнихме нашите легла бързо, но не се очаква толкова бързо болните да се изчистят от вируса и съответно да ги изпишем. Най-големият ни страх в началото на епидемията беше именно това-да не влязат прекалено много пациенти наведнъж и болниците да се окажат в невъзможност да окажат нужната помощ. Надявам се, че сме установили почти всички заразени, че контактните лица са изолирани и се надявам да не идват толкова болни, както през последната седмица. Защото, когато са наведнъж, наистина ни е по-трудно да реагираме и да осигурим адекватна помощ.

 

- А колко са хоспитализираните в двете болници?

 

- В нашата болница са 26, а във Военна около 15.

 

- Какво е състоянието на пациентите във вашата болница?

 

- Повечето от пациентите с КОВИД-19 са със средно тежки оплаквания. Имаме няколко двустранни пневмонии, които протичат с по-тежка клиника, но все още нямаме пациенти на интензивна терапия и апаратна вентилация. Но от тези 26 пациенти, има вероятност някои от тях да се усложнят. Когато обаче пациентите в отделение са 5, има много по-малка вероятност състоянието да се влоши. С увеличаване на броя болни, расте и рискът от по-тежко протичане на болестта и това може да затлачи болницата.

 

- Какъв е планът за действие, ако това се случи?

 

- Ако недай Боже, нещата се усложнят, ще се наложи да закрием отделение и да отворим второ КОВИД-отделение.

 

- Имате ли достатъчно кадри?

 

- Искам да благодаря на колегите си. Имаме само две напуснали медицински сестри, които се страхуваха от КОВИД-19. Всички останали, дори и колегите пенсионери останаха и работеха. И мога да кажа, че в момента сме с почти същата бройка служители, с която влезнахме и в пандемията. Иначе принципно имаме много незаети мести. Даже, когато се разболяха сестри от Инфекциозно отделение, командировахме наши, колежките отидоха, работиха и се върнаха. Възхитен съм от действията на персонала на болницата, която управлявам.

 

- А защо толкова медици в Сливен се заразиха, не би ли трябвало, в болниците мерките да се спазват най-стриктно?

 

- Спазват се, може би там колегите са решили, че епидемията е преминала. Но наистина е тежко да се работи с тези костюми и затова те се обличат само в КОВИД-отделенията. И въпреки че се прави скрининг и триаж на пациентите, винаги може да се пропусне някой, при който коронавирусът протича безсимптомно. Няма гаранция, че ще се установят всички болни и лечебните заведения да останат 100% чисти.

 

- Какъв според Вас е балансът да няма строги ограничения, но и да има съзнание от страна на обществото, което да не неглижира правилата?

 

- За мен решението да се продължи да се говори, че вирусът е тук между нас. Защото това са фактите. Прави ми впечатление, че новините за коронавируса се изместват назад и всички решиха, че с отпускането на мерките, епидемията е преминала. А това не е така. Затова е необходимо да се акцентира върху това, че вирусът си е тук и точно това отпускане и успокоение може да доведе до ръст в разпространението на заразата, дори повече от преди, когато важаха строгите мерки и наистина имаше ограничение на заболеваемостта.

 

- Около пандемията има забавяне в диагностиката и лечението на други заболявания. Според анализ на„Индекс на болниците" пациентите са отлагали посещението си при лекар, а при инсултите дори се отчита намаляване с 21%. Как ще коментирате тези данни?

 

- Това е факт. Няма болница, която през този период да е показала повишаване на дейността си. Напротив всички лечебни заведения бяха заето наполовина или на 60%, а някои твърдяха, че заетостта им е паднала до 30%. За съжаление в нашата област това все още продължава. Наличието на КОВИД-19 в областта стресира хората и те гледат, колкото се може по-малко да ходят в лечебните заведения. В момента нашата болница е заета на 55%. И предполагам това се дължи на факта, че имаме пациенти с коронавирус. Но като цяло в Сливен няма някакъв наплив от пациенти, след охлабване на мерките, по-скоро се задържа тенденцията за отлагане на прегледи. Предполагам, че е така и в другите региони. Миналата седмица говорих с пациентите от другите областни болници. Засега обстановката и при тях е такава. Заетостта на леглата е около 50-60%. И продължава липсата на пациенти. Колкото и да се очакваше, че след затихване на епидемията, хората ще тръгнат на лекар, засега такъв поток не се вижда. Колкото до намалените бройки смятам, че става дума за недиагностицирани пациенти и затова бройките намаляха. Има го и моментът, че инсултите често се получават по време на стрес и натоварване, а когато хората си останаха вкъщи при семействата си, това може да е дало и положително отражение, което се изразява в намаляване на броя на инсултите.

 

- Какъв е балансът да се пазим от КОВИД-19 и да не отлагаме посещението при лекар. Ще насърчите ли хората да не бавят прегледите си свързани с други техни заболявания?

 

- Разбира се. Хората трябва да разберат, че въпреки наличието на епидемия, правим всичко възможно болниците да са чисти, за да може човек да се чувства максимално в безопасност, когато влезе в болницата по друг повод. Пациентите трябва да се лекуват, проблемите не бива да се отлагат до безкрай. Това води само до усложнения на заболяванията. Затова призовавам хората да ходят на лекар. Като виждам колко смело свалиха маските и тръгнаха на ресторант, би трябвало така смело да отидат и в болницата.

 

- С какво КОВИД-19 е по-различен през вашите очи?

 

- Доказа се, че засяга не само белият дроб, но и други орган. Засяга по-масивно тялото, отколкото си мислехме в началото. И явно този вирус протича значително по-тежко, особено при пациенти с придружаващи заболявания, отколкото другите респираторни заболявания. При нас имахме нещастието да почине и колежка на 43 години. И тя имаше придружаващи заболявания. И все пак вирусът протича индивидуално. Имахме и 84 годишна пациентка с онкологично заболяване, която прекара вируса и в момента е здрава.

 

- Какво е финансовото отражение на пандемията?

 

- Както казах заетостта ни е 55%. Компенсациите с 85% помагат дотолкова, доколкото поне да можем да осигурим средства за заплатите на персонала, но средствата които остават след това са много малко. Болниците започват да трупат просрочени задължения към фирмите доставчици, почти във всички лечебни заведения е така за периода април-май. Същевременно пак казвам, че няма наплив, продължаваме да работим с малка заетост. Може би при софийските болници положението е различно, но при нас в областните болници все още дейността е доста намалена. Но имаме уверението на министър Кирил Ананиев, че той ще направи всичко възможно мярката 85% да остане в сила поне до септември за болниците, които не могат да достигнат лимита си, за да има средства за заплати.

 

- С колко са увеличени дълговете ви?

 

- В края на март нямахме просрочени задължения, а сега към края на май имаме около 250 хил. лв. Очаквам да се натрупат и още, защото ние нямаме достатъчно заработки. С министър Ананиев се разбрахме да се направи анализ на първото тримесечие. И след като разполагаме с икономическите и медицинските показатели, да видим как стоят нещата и дали няма да се завърти спиралата надолу, лечебните заведения да станат нестабилни и действително да не могат да посрещнат нуждите на пациентите.

Източник : Clinica.bg

 
 

Copyright © 2008-2024 МБАЛ "Д-р Иван Селимински" АД - гр. Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев