Днес е Световният ден на сърцето

---
29.09.2020 / 08:42

Днес се чества Световният ден на сърцето, а тази година той е посветен на сърдечната недостатъчност. Статистиката сочи, че над 64 милиона души в света страдат от сърдечна недостатъчност, а броят им не спира да расте. В България пациентите с тази диагноза са около 170 хиляди. Те са и сред най-рисковите групи при евентуална инфекция с коронавирус.

България е сред страните с най-бърз пряк достъп на пациентите до съвременно лечение на сърдечно-съдови болести. Най-доброто лечение на сърдечната недостатъчност е профилактиката, заяви пред БНР председателят на Дружеството на кардиолозите у нас, доц. Мария Токмакова.

 

Кои са рисковите фактори?

Това са артериална хипертония, захарен диабет, исхемична болест на сърцето, някои от ритъмните нарушения, някои други ендокринопатии.

Ранното откриване на рисковите фактори и здравословният начин на живот могат да помогнат за отлагането на развитието на заболяването. Редовните прегледи също са ключов фактор, напомнят специалистите и съветват пациентите да не отлагат посещенията при лекар заради епидемията от COVID-19:

Тазгодишният Световен ден на сърцето ще премине под мотото "Използвай сърцето си, за да победиш сърдечно-съдовите заболявания".

 

днес.бг

 

 
 

Copyright © 2008-2024 МБАЛ "Д-р Иван Селимински" АД - гр. Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев