Световен ден за борба с артрита

---
12.10.2020 / 09:19

Днес отбелязваме световния ден за борба с едно от най-разпространените ревматични заболявания – артрита, съобщават от БНР. Диагностицираните у нас са над 100 000 души, а голяма част от тях остават без лечение заради липсата на ревматолози в седем областни града.

 

В градовете Силистра, Разград, Хасково, Габрово, Благоевград, Кърджали и Кюстендил няма нито един практикуващ ревматолог. В страната с възрастни пациенти работят около 150 такива и 11 детски лекари.

 

Почти всички обаче са съсредоточени само в няколко града, казва професор Румен Стоилов от столична болница.

"Имаме 20-30 души, които специализират и в най скоро време ще вземат специалност. Така, че ние като наситеност на глава от населението ще имаме достатъчно ревматолози. Проблемът е, че те са групирани в няколко големи града, главно София, Пловдив, Варна".

 

Клиничните пътеки, по които се лекуват ревматичните заболявания са едни от най ниските в българското здравеопазване. Въпреки това ревматично болните пациенти у нас получават най-доброто лечение, съпоставимо със световните практики, казва професор Румен Стоилов:

 

Около 10 хил. български граждани са болни от възпалителни ставни заболявания, от артрит. Лечението за миналата година струва около сто милиона лева на касата.

 

Ревматичните заболявания са сред основните причини за неработоспособността на населението. Затова темата на световния ден, инициирана от европейската лига за борба с ревматизма тази година е – “Време за работа“, която има за цел да накара работодателите да подкрепят хората, страдащи от тези заболявания.

 
 

Copyright © 2008-2021 МБАЛ "Д-р Иван Селимински" АД - гр. Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев