31 май - Световен ден без тютюнев дим

---
31.05.2021 / 11:16

По традиция всяка година по инициатива на Световната здравна организация (СЗО) на 31 май се отбелязва Световния ден без тютюн. Събитието се провежда в страните по целия свят, като се подчертават рисковете за здравето, свързани с употребата на тютюн (тютюневи изделия и водни лули, т.н. наргиле) и се призовава за ефективна политика за намаляване на нивата на неговото потребление, съобщава РЗИ-Сливен.

За 2021 г. темата за Световния ден без тютюн, определена от Световната здравна организация е „Реши и се откажи!“ („Commit to Quit").

Тази година кампанията за Световния ден без тютюнопушене има за цел да помогне на 100 милиона души по света да се откажат от тютюнопушенето, чрез различни инициативи и дигитални инструменти. В условията на пандемия COVID-19 много пушачи, в ситуация на изолация, вземат решение да се откажат от тютюнопушенето. В същото време преодоляването на тютюневата зависимост се оказва не толкова лесно, особено отчитайки допълнителния стрес от социално-икономическите трудности на пандемията.

Във връзка с отбелязването на Световния ден без тютюн и в рамките на Националната програма за ограничаване на тютюнопушенето, Регионална здравна инспекция – Сливен обявява, Отворени врати за активни и пасивни пушачи, които могат безплатно да изследват съдържанието на въглероден монооксид (СОppm) и карбоксихемоглобин в издишан въздух на 31 май от 10,00 -12,30 часа и от 13,00-15,00 часа в залата на Инспекцията.

 
 

Copyright © 2008-2024 МБАЛ "Д-р Иван Селимински" АД - гр. Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев