14 юни – Световен ден на безвъзмездните и доброволни донори на кръв

д-р Ралева
14.06.2021 / 09:29

Световният ден на безвъзмездните и доброволни донори на кръв се отбелязва на 14 юни всяка година. Това е датата, на която е роден откривателят на кръвните групи - Карл Ландщайнер. Целта на този празник е да се повиши осведомеността в световен мащаб за необходимостта от безопасна кръв и кръвни продукти за преливане и от решаващия принос, който доброволните, неплатени кръводарители имат за националните здравни системи. Безопасната кръв и кръвни продукти спасяват и подобряват здравето и качеството на живот на много пациенти всеки ден. Нуждата от кръв е универсална, но достъпът до кръв за всички, които се нуждаят, не е еднакъв.

Италия ще бъде домакин на Световния ден на донорите на кръв през 2021 г. чрез своя Национален кръвен център. Глобалното събитие ще се проведе в Рим на 14 юни 2021 г. Специален фокус на тазгодишната кампания ще бъде ролята на младите хора за осигуряване на безопасно кръвоснабдяване, а конкретните цели ще са:

1.Благодарност към кръводарителите и създаване на широка обществена информираност за необходимостта от редовно, неплатено кръводаряване;

2.Насърчаване на даряването на кръв и повишаване на солидарността и социалното сближаване в името на каузата;

3.Насърчаване на младежта да приеме хуманитарния призив за даряване на кръв и да вдъхнови другите да направят същото;

 

Във връзка с празника д-р Ралева, началник на Отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ "Д-р Иван Селимински"-Сливен заяви, че по време на пандемията на COVID-19, кръводарителите продължават да даряват кръв и плазма за пациенти, които се нуждаят от трансфузия, но общият им брой е намалял с 551 в сравнение с 2019 година. Като солидарност с отбелязването на празника, д-р Ралева честити на всички доброволни и безвъзмездни кръводарители и им пожелава най-вече здраве и призовава всички които имат възможност и желание да даряват редовно.

Ето и най-важното,което трябва да знаете ако решите да дарите:

1. Може да дари всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години.

2. Попълват се декларации за здравословно състояние и информирано съгласие.

3. Взема се кръв от пръста за изследване на капилярен хемоглобин и кръвна група. Ако нивото е под 125 г/л за жените и 135 г/л за мъжете не се разрешава даряване.

4. Дареното количество кръв е между 405 и 450 мл, а събирането става в специални сакове за еднократна употреба.

5. Ако по време на кръводаряване се появи дискомфорт, кръводаряването се прекратява, а дарената кръв не се изхвърля, а използва за производство на кръвни продукти.

6. Цялата процедура трае около 30 минути.

7. Кръводаряването е полезно,защото стимулира процеса на кръвотворене.

8. Всички консумативи са за еднократна употреба и не съществува възможност за заразяване със СПИН или други инфекции.

9. Дарената кръв се възстановява количествено за денонощие, а качествено - в рамките на 4 седмици.

10. Не се страхувайте! Бъдете горди, че благодарение на вашето дарение някой в този момент е по-здрав или жив!

 
 

Copyright © 2008-2023 МБАЛ "Д-р Иван Селимински" АД - гр. Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев