Областният кризисен щаб с препоръки и мерки за ограничаване риска от разпространение на коронавируса

---
31.08.2021 / 15:29

Извънредно заседание на Областния кризисен щаб се проведе днес във връзка с усложняващата се епидемична обстановка и тенденциите за увеличаване на заболяемостта, съобщават от областната администрация.

 

За да се ограничи риска от разпространение на коронавируса, щабът препоръчва на работодателите да въведат ежедневен филтър на входа на работното място, да организират по възможност работния процес при спазване на физическа дистанция, да контролират носенето на защитни предпазни маски в закрити производствени и търговски площи. РЗИ разполага с всички видове ваксини и е в готовност да осигури мобилни екипи, които при наличие на желаещи да извършат имунизация на място.

 

По препоръка на щаба общините ще въведат отново противоепидемичните мерки за еднопосочно движение на потока от клиенти при спазване на дистанция и носенето на предпазни маски при посещение на пазарите. Временно се преустановява дейността на битаците в областта, както и провеждането на масови обществени събития, чествания, празници, фестивали и други, за да се избегне струпването на хора.

 

По молба на ръководството на областната МБАЛ „Д-р Иван Селимински“, която е единствената болница с детско отделение в Сливенска област, педиатри-специалисти от извънболничната помощ ще бъдат включени в лечението на пациентите в детското отделение. Това се налага, тъй като към момента отделението разполага с трима лекари-специалисти. От друга страна, епидемичната картина показва, че се увеличава броят на децата с COVID-19 в сравнение с предходни периоди. По данни на РЗИ, през август положителни за коронавирусни инфекции са били 36 деца на възраст от 0 до 18 години.

 

„Повечето от тези мерки не са ни непознати. Част от хората ги спазват и сега. Носенето на маски на закрити места, физическата дистанция и редовната дезинфекция са грижа и отговорност към здравето на най-близките ни – децата, родителите ни, приятелите, колегите. Вярвам, че можем да си помогнем и благодаря на гражданите за разбирането“, каза областният управител и председател на щаба Минчо Афузов.

 
 

Copyright © 2008-2021 МБАЛ "Д-р Иван Селимински" АД - гр. Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев