Д-р Рая Ралева: Дарената кръв не достига, а нуждите от нея растат

Д-р Рая Ралева
21.02.2022 / 08:05

Разговор с д-р Рая Ралева - началник на Отделението по трансфузионна хематология към МБАЛ "Д-р Иван Селимински"-Сливен за нарастващите потребности от дарена кръв и намаляването на доброволните кръводарители.

 

- Д-р Ралева, в началото на пандемията от КОВИД-19 имаше призиви за даряване на кръвна плазма. Има ли още търсене и как се разви процесът до сега?

 

- Към момента отделението има достатъчно реконвалесцентна плазма. Потреблението е намаляло, но не е спряло. В тази връзка изказвам благодарности на проф. Румен Попов от ВМА-София за оказаната помощ в набавяне на необходимите количества.

 

- Каква е ситуацията с кръводаряването към момента в Сливен и в цялата страна?

 

- Аналогично на повечето МБАЛ, към които има разкрито Отделение по трансфузионна хематология. Ще посоча литрите еритроцитен концентрат, който отделението е осигурило за лечебните заведения в областта през последните 5 години:

 

През 2021 г. са употребени 831 литра само еритроцитен концентрат, т.е. - не са включени огромните количества прясно замразена плазма и тромбоцитен концентрат. През 2020 г. са преляти 794 литра еритроцитен концентрат. През 2019 г. - 902 литра, 2018 г. - 927 литра, а през 2017 г. - 855 литра.

Всички кръвни продукти се набавят от подходящи за даряване кръводарители.

Друг начин за снабдяване няма, алтернативни продукти на еритроцитния концентрат няма, при плазмата донякъде готови производствени препарати могат да я заменят, но цената им е в пъти по-висока от тази на прясно замразената плазма.

 

В България дарената кръв не достига. Общността на кръводарителите, които даряват доброволно и безвъзмездно в България, съществува, но не е достатъчно голяма. Необходими са общи усилия тя да бъде разширена и по този начин да се намали родовото кръводаряване. При пациент с рядка кръвна група, а често и дори да не е рядка, се налага да се чака, докато се снабдим и макар никой да не е лишен от кръвни продукти, набирането на необходимите количества понякога е много трудно. В областта на кръводаряването от години няма промяна в нормативната база, а ситуацията е толкова различна от преди 10 или 15 години.

 

- Какъв е общият брой на кръводарителите в Сливен през 2021 г. и ако може да направите сравнение с други години?

 

- За 2021 година общият брой кръводарители в Отделението по хематология в Сливен е 3 517, от тях безвъзмездни са 141. За 2020 г. от 3 274, безвъзмездни са 106. През 2019 г. от 3 834, безвъзмездни са само 77 дарители. За 2018 г. от 3 836, безвъзмездни - 93. Данните за 2017 г. показват общ брой кръводарители 3 316, от които безвъзмездни са 124.

 

- Какъв е профилът на хората, които имат желание да дарят кръв?

- Населението на страната продължава да емигрира, т.е. физически хората са по-малко. Голяма част от желаещите да дарят кръв при нас са или със заболявания или такива, които пият лекарства, както и граждани над 60 години. В същото време медицината се развива, провеждат се сложни операции, откриват се нови лечебни заведения, заболеваемостта сред населението е висока и нуждата от кръв расте.

 

- Имате ли информация как стои въпросът с доброволните кръводарявания в страната?

 

- Световната здравна организация отдавна свързва количествата дарена кръв в страните членки с индекса на човешко развитие. Според продължителността на живот, достъп до образование, среден доход и т.н. страните са с нисък, среден и висок индекс. В страните със среден, като България - 5 % са платените дарявания, 55 % - родовите и 45% са доброволните и безвъзмездни кръводарители, които в годините варират слабо като цифри. В по-големите градове, където се съсредоточава голяма част от активното и младо население, доброволните и безвъзмездни кръводарители са повече. В град със застаряващо население като Сливен процентът не е в тяхна полза.

 

- Имате ли редовни доброволни кръводарители?

 

- Доброволният и безвъзмезден кръводарител е носител на непреходни човешки ценности за обществото - солидарност, щедрост, хуманизъм. Той е информиран и отговорен за собственото си здраве и отговорен пред обществото. За жалост, българинът по отношение на своята информираност е в две категории - супер информиран и такъв, на който му е безразлично и смята, че само лекарите са отговорни за неговото здраве.

 

Световни проучвания показват, че има разлика в мотивацията на кръводарителите в различните райони по света. Смята се, че само 3 процента от хората, които имат право да дарят кръв, всъщност го правят. Ето затова е ценно вашето кръводаряване. Така че, задайте си въпроса какво би ви мотивирало да дарите, освен това, че ваш познат или близък има нужда от кръв? Колко пъти дарихте през последната година, а през последните 5 или 10? Или както казва американската общественичка Хелън Келър: „Сами можем да направим толкова малко, заедно можем да направим толкова много.”

 

Даряването на кръв спасява животи. Всеки сак кръв може да помогне в спасяването на три човешки живота, да помогне на три човешки съдби. Ето защо вашето дарение е толкова ценно за нас. Благодарим ви!

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 МБАЛ "Д-р Иван Селимински" АД - гр. Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев