Медицинската сестра Силвия Чудомирова за работата в Детското отделение пред Dir.bg

Силвия Чудомирова
24.02.2022 / 10:08

Силвия Чудомирова е медицинска сестра в Интензивния сектор на детското отделение на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“ в Сливен. Има почти 40 години стаж в системата. В Детското отделение работи от 16 години, а от 6 години е и интензивна сестра. Разказва как започва един работен ден на медицинската сестра – приема дежурство, следва рапорт, визитация, извършване на манипулации, инхалации, назначения, консултации и изследвания. Следва попълване на данни и отчети в компютъра. Сестрата е тази, която храни децата в Интензивното отделение. И междувременно отива в приемния кабинет за прием на ново дете, взимане на кръв, поставяне на абокат, попълване на документи.

 

Решава се да говори след случая с видеото, разпространено от една от майките в отделението, на което се вижда бебе, завързано за леглото в болницата.

 

– Практика ли е да се връзват така бебетата в детското отделение?

 

– Не е практика да се връзват децата 24 часа. Това се е случвало, ако трябва през цялото денонощие да текат системи, ако така е назначена системата от лекаря. Бебето се отвързва при подсушаване. А по принцип се връзват, когато им включваме назначените системи и няма придружител, тъй като те са много малки и за да не се наранят, за да не извадят абоката. Поставянето на абоката при бебета е много трудно, изисква се търпение, състрадателност и професионализъм. После се освобождават.

 

– Видеото е стряскащо, вързани са и двете ръце на детето?

 

– И двете са вързани, защото това дете е на около 6 месеца. Може да се обърне по корем и да се задуши. И най-вероятно затова е вързано, но не е практика.

 

– Това в България се прави и в други болници, практика ли е?

 

– Да, няма как да не се прави. Правим го, за да не се самонаранят.

 

– Има ли друг начин, щадящ, за вливки и обезопасяване на абоката при бебета, за да не се връзват?

 

– Аз друг начин засега не съм виждала. Дори и шина да се постави, ръчичките пак трябва да са вързани. На мое дежурство специално преди години се случи дете, което си извади капачката на абоката. И ако случайно, докато хранех другото бебе, не бях се обърнала, щеше да го глътне. Ако измъкне абоката, това е травма и голям стрес за самото дете. И наново започваме да бодем, което не бива да се прави. Трябва да се щадят децата, колкото може. Специално тази колежка, която е била дежурна въпросната вечер, е голям професионалист. Тя се е доказала за 40 години, не мога да си го обясня. Не знам какво е станало.

 

– Само че видеото изглежда много стряскащо.

 

– За съжаление, при нас има някои манипулации, които на видео ще ви се сторят брутални, но са спасяващи живота. Едно поставяне на абокат – майката, ако ме види на видео, ще изглежда, че му причинявам болка.

 

– С какво са вързани децата?

 

– С бинт и им слагаме чорапки около китките. Чорапките са, за да не се нарани кожата на детето, защото е много нежна.

 

– Майката на бебето от клипа дойде ли да си го потърси, да си го вземе след скандала?

 

– Не, не. Никой не се е появил. Казаха, че има още осем деца, не зная. Такива майки още от вратата заявяват – „не мога да остана с детето“. И особено през лятото – берат череши, оставят си децата. После забравят, че те са в Детско отделение. И на нас ни се налага с полиция и чрез социален работник да ги търсим. Дават фалшиви адреси и грешни телефони, за да не ги намерим и да могат да си изкарат кампанията по беритбата. По същия начин е и по времето, когато берат липа.

 

– Колко най-дълго майка е зарязвала детето си в болницата?

 

– Имало е повече от месец, до 4-5 месеца сме имали случаи.

 

– В този случай конкретно, от видеото, което беше разпространено, каква е причината да я няма майката? Не е била допусната за придружител поради липса на места ли?

 

– Това са деца, чиито майки ги изоставят в болницата. Още при постъпването заявяват, че не могат да останат с детето, тъй като вкъщи имат още много деца, за които няма кой да се грижи. Но има и такива майки, които не са адекватни, не знаят годините, не знаят името на детето си и понякога такива майки ги връщаме, защото ние нямаме нужда от тях. Те само могат да ни попречат. Но много рядко се връща майката.

 

– Колко бебета в отделението са без майки за придружител?

 

– Имали сме до 10-15 понякога. Сега, от COVID-епидемията намаляха, но все пак има.

 

– Една медицинска сестра за колко бебета се грижи, проверява ли през нощта бебетата без майки в какво състояние са?

 

– Не само, че е длъжна, но и това ни е работата. Недопустимо е сестра час-час и половина сестра да не се появи в сектора. Аз заставам зад моята колежка. Тя, най-вероятно през това време е била на компютъра и си е описвала процедурите. Абсурд е някъде да се покрие сестра и тези деца да не са обгрижвани. Попитахте за колко деца се грижи една сестра – зависи в сектора колко деца са, 10-15, може и повече. А на 50-60 деца имаме един санитар. Имаме пет сектора и във всеки сектор има по една сестра, но понякога, когато някоя от нас излезе в болнични, ние покриваме и нейния сектор.

 

– Специално в този случай майката, която е снимала видеото, придружител ли е?

 

– Майката е придружител на детето си, тя лежи много често при нас. Предишния месец беше на лечение с детето заради COVID. По същия начин се заяждаше с всички колежки. Заснемането на клипа не е случайно, според мен. Преди това майката си е позволила, докато колежката е била на компютъра, да изключи системата на детето си, което е недопустимо. И колежката й е направила забележка, че няма право да изключва система. А тя е отговорила, че има медицински умения, което е абсурд. Видеото е снимано в първи кърмачески сектор.

 

– Защо е изключила системата на собственото си дете?

 

– Просто така е решила, явно да го подсуши или нещо друго, но не е потърсила съдействието на медицинското лице, а сама е изключила системата. И то не за първи път. И предишния път друга колежка се беше оплакала, че майката е изключила системата.

 

Имали сме случаи, когато майките са вън, на терасата, за да пушат, а децата през това време падат – и от леглата, и по стълбите. Специално на моето дежурство се случи така, че докато майката си говореше на терасата, детето падна на стълбите и чак след десет минути се появи да си търси детето.

 

– Авторката на клипа разговаря ли с персонала след това?

 

– Разбрах само, че се е извинила. Казала е, че е визирала само една медицинска сестра и не е знаела, че ще се стигне дотук. Извинила се е.

 

– Колежката ви наказана ли е заради видеото?

 

– Още не, пише обяснения.

 

– Достатъчно ли са медицинските сестри в отделението?

 

– Не, ние сме в намален състав, в момента имаме и колежки, които са болни. Ние им покриваме смените. На около 45 деца сме 4 или 5 сестри, ако петата не отсъства. Имаме и COVID-сектор.

 

– Каква е атмосферата при вас след този случай?

 

– Ние продължаваме да си вършим работата, обгрижваме си децата, но просто сме обидени от всичко това, което се случва. Обидени сме. Тези майки, след като са недоволни от детското отделение, има и други – в Стара Загора, в Ямбол, защо идват при нас?

 

– А на протестиращите родители в Сливен срещу тази практика в детското отделение какво ще кажете?

 

– Да влизат в болницата с децата си. Ако има достатъчно медицински сестри, би било по-добре. Но никой няма желание да работи с деца. Много е трудно да работиш с деца. Половината ни колежки са в пенсионна възраст, тази колежка от случая също остана след пенсия да работи. Никой от младите не иска да работи в детско отделение, защото е най-трудно и най-отговорно. И заради заплащането. Всички бягат. Защото това детенце не може да ти каже какво му е. Твоята отговорност, твоята любов те кара да се грижиш за него. Специално за себе си казвам – това ме удовлетворява, затова останах в това отделение. Просто много обичам децата.

 

dnes.dir.bg

 
 

Copyright © 2008-2024 МБАЛ "Д-р Иван Селимински" АД - гр. Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев