26 юни - Международен ден за борба с наркоманиите

---
26.06.2022 / 07:17

Употребата на психоактивни вещества е проблем, който придобива все по-мащабни размери. Тревожен е фактът, че нараства броя на младите хора станали жертва на наркотиците. През последните години рязко намалява възрастта за първия опит на наркотични вещества. Този факт, заедно с лесния достъп и ниската цена на наркотиците в България, буди особена тревога в нашата общественост.

 

Наркотиците са субстанции, които влияят на обменните процеси на организма, върху настроенията, чувствата и възприятията, като към тях се развива зависимост. Всички наркотици правят човека различен и зависим!

В групата на наркотиците влизат не само нелегалните наркотици, като хероин, кокаин, марихуана, екстази, ЛСД и др., но също така и легалните, като никотин, алкохол и различни психотропни вещества.

При приемане на наркотик в организма настъпва промяна, свързана с развитие на зависимост към наркотичното вещество. Това води до физическа и психическа абстиненция.

В България близо 60% от зависимите, които си инжектират наркотици и използват общи игли и спринцовки, са заразени с вируса на СПИН, хепатит В и С, сифилис и други опасни инфекции.

 

Мотиви за употреба на наркотици?

 от любопитство;

 за настроение;

 за приобщаване към определена среда;

 от скука;

 поради принуда;

 подтискане на собствените проблеми.

Симптомите на зависимост от употребата на ” леки” парти-дроги са:

 психически симптоми;

 липса на мотивация за развитие;

 халюцинации;

 намаляване способността за концентрация;

 мания за преследване;

 страхове и фобии;

 оглупяване поради увреждане на мозъчните клетки;

 психози;

 физически симптоми;

 зачервяване на очите;

 разширени зеници;

 пресъхване на устата, повишен апетит;

 занижена лична хигиена;

 разстроен сън;

 мускулни спазми, световъртеж, нарушение в походката, рефлексите и мускулна слабост.

! Парти-дрогата е първата крачка, която може да даде начало на използването на венозни наркотици, водещи до фатален край.

 

Кои са по-известните парти-дроги?

 

 Екстази - евтина дрога от групата на амфетамините, която лесно се купува в дискотеките за забавление. Хапче с привлекателна рисунка или надпис, което може и да убива. Засилва до неудържимост желанието за действие, за общуване. Поради липса на жажда може да доведе до топлинен удар и смърт. Кръвта опасно се съсирва, повишава се телесната температура, организмът се дехидратира, появяват се кръвоизливи, сърцебиене, прилошаване.

 

 Пико-амфетамин известен като синтетичен кокаин. На вид е кристал подобно на едрата сол. Като мощен стимулант кара консуматора да танцува цяла нощ. В комбинация с алкохол води до алкохолно отравяне.

 

 Канабис, марихуана, хашиш. Известен още като трева, ганджа, грас, индийски коноп, мери джейн, джанка, масур, жожоба, джинджифил. Активното вещество се съдържа във върховете на листата и цветовете. Понякога нелегалната трева може да бъде примесена с по-силна дрога. Често се пуши смесено с тютюн. Търсеният ефект е отпускане, психично и телесно благополучие. Дилърите ще ви кажат, че тревата е различна от другите наркотици, че можем да си пушим, но понякога се достига до там, че ставаш зависим. Появява се амотивационен синдром-променяш цялата си ценностна система. Ставаш безчувствен към човешките радости и болки. Нарушава се либидото. Марихуаната е известна като “врата” към твърдите наркотици, защото всяко начало обикновено започва безобидно и води до по сериозни стъпки - изпробване на по-силни и по-опасни наркотици.

 

ЖИВОТ ИЛИ ДРОГА?

ДРОГАТА ПРИЧИНЯВА СМЪРТ, А ТИ ОБИЧАШ ЖИВОТА!

НЕ УМИРАЙ ОТ НЕВЕЖЕСТВО!

ТИ ИЗБИРАШ!

Още снимки от новината

---
---
---
---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 МБАЛ "Д-р Иван Селимински" АД - гр. Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев