Областните болници не постигнаха заплатите по КТД

д-р Васислав Петров
17.10.2022 / 14:40

154 болници са достигнали заплатите от 2000 лева за лекар и 1500 за медицинска сестра, 200 не са. Тези данни е съобщил управителят на НЗОК проф. Петко Салчев, цитиран от Клиника.бг.

Така ли е наистина, коментира пред изданието директорът на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен, в качеството му на председател на Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение /НСОМБАЛ/.

 

Като председател на Сдружението заявявам, че проф. Салчев е бил подведен от някого. От всички областни болници само тази в Русе е успяла да направи основните заплати по КТД. В останалите болници не сме постигнали тези параметри. През последните месеци се мъчим да постигнем параметъра брутни заплати по КТД.

Изказванията на проф. Салчев внасят напрежение както между самите лечебни заведения, така и вътре в самите болници. Клиничните пътеки бяха увеличени с 25%, инфлацията към месец септември е 17,7 на сто. Увеличението не може да покрие едновременно увеличението на разходите на лечебните заведения и увеличението на работните заплати. Да, въпреки инфлацията, с тези пари вероятно щяхме да успеем да покрием разходите на болниците, но няма как да осигурим и заплатите.

Становището на областните болници е, че за последните месеци трябва да се огледа добре резервът на касата и цените на клиничните пътеки да бъдат повишени с 15-17 процента, за да можем действително да се справим. Истината е, че ние „изядохме“ средствата с увеличението до брутните заплати по КТД. Инфлацията просто ги погълна. Както е известно на всички, цените на консумативите, енергоносителите и на всичко, необходимо за работата на една болница, поскъпна. С въпросните 25% увеличение не бихме могли да покрием инфлационния процес за издръжката, а и да вдигнем заплатите.

Това не е възможно и трябва да стане ясно на всички институции в България, включително и на проф. Салчев. Затова, ако НЗОК действително има резерв, то цените на клиничните пътеки трябва да бъдат вдигнати отново през последното тримесечие на 2022 г., а не само обемите, защото колкото и да ги вдигаме, няма как броят на приети пациенти да скочи толкова рязко. Напрежението в областните болници е голямо заради невъзможността да се вдигнат заплатите до нивата на КТД.

По време на предходното правителство бе прокламирано, че ще се повиши заплащането на лекарите и специалистите по здравни грижи в лечебните заведения, но единственото действие в тази посока бе приемането на ново КТД.

НСОМБАЛ, а и останалите болнични сдружения направихме своите анализи и предупредихме, че с 25% увеличение на КП изпълнението му е невъзможно. Въпреки това, в разрез със Закона, анексът на НРД беше обвързан с КТД. Върховният административен съд отмени тези разпоредби.

Сегашният министър започна действия по остойностяване на лекарския и сестринския труд и се надявам да му стигне времето да завърши този процес. Така на всички ще стане ясно какви средства са необходими за повишаване на заплатите на медиците и да се търси ресурс, с който да се обезпечи този процес. Надявам се, че бъдещото правителство и бъдещият парламент ще вземат присърце проблемите на болничната помощ, за да може действително тази зима да има болници, които да обслужват пациентите.

 
 

Copyright © 2008-2024 МБАЛ "Д-р Иван Селимински" АД - гр. Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев