Над 120 души измериха кръвната си захар по време на инициативата на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен

измерване на кръвна захар Сливен 2022
15.11.2022 / 11:44

Над 120 човека се възползваха от възможността да измерят кръвната си захар по време на инициативата на МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен и екипа на Отделението по ендокринология. При трима от изследваните е установена кръвна захар, за което не са подозирали. Те бяха насочени за преглед към ендокринолог, получиха информация за заболяването и насоки за правилен хранителен режим. Началникът на отделението д-р Наталия Канева заяви, че резултатите от проведеното изследване потвърждават необходимостта от профилактично изследване на кръвна захар, особено при пациенти в рискова група – с наднормено тегло, близки роднини с диабет, липсата на двигателна активност и др.

 

Много често заболяването се открива случайно, при провеждане на изследвания по друг повод. Диабетът има усложнения, които могат да доведат до слепота, хронична бъбречна недостатъчност, съдови усложнения и др. Редовният самоконтрол намалява усложненията. Важни са профилактичните прегледи, периодично посещение при ендокринолог при диагностициране и редовно измерване на кръвната захар.

 

Инициативата беше по повод 14 ноември, който се отбелязва като Световен ден за борба със захарния диабет, с оглед скрининг за захарен диабет и съвети за здравословно хранене.

 

Отделението по ендокринология в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен извършва консултативни прегледи, диагностика и лечение на захарен диабет, лечение и профилактика на диабетните усложнения - неврологични, бъбречни, очни и периферни съдови.

 

Още снимки от новината

измерване на кръвна захар Сливен 2022
измерване на кръвна захар Сливен 2022

 

 
 

Copyright © 2008-2023 МБАЛ "Д-р Иван Селимински" АД - гр. Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев