Здравни специалисти от болницата участваха в обучение по инфектология

Обучение инфектология
01.06.2023 / 08:00

В МБАЛ “Д-р Иван Селимински"-Сливен се проведе обучение на специалистите по здравни грижи. Темата бе "Ролята на медицинската сестра/акушерка в диагностиката на инфекциозните болести". Лектор бе д-р Милена Ченкова - началник на Отделението по инфекциозни болести в болницата. На обучението присъстваха 67 медицински сестри. Те бяха запознати с основните понятия в инфектологията - инфекция, инфекциозен процес и инфекциозна болест. Разгледани бяха основните етапи в диагностиката на инфекциозните болести -преданалитичен, аналитичен и етап на интерпретация на резултатите.

 

Поставянето на своевременна и възможно най-пълна диагноза на болния е най-главното при инфекциозните болести. Това гарантира, на първо място, ранно и адекватно лечение, преди да са настъпили тежки и непредотвратими увреждания и изгледите за бързо и пълно оздравяване са много по-добри, отколкото при късното му третиране. На второ място - при ранната диагностика могат да се вземат необходимите противоепидемични мерки/изолация, обработка на огнището, наблюдение на контактните и др./, които са най-ефективни при своевременното прилагане.

 

Присъстващите се запознаха с инструкциите за събиране, съхранение и транспортиране на различните материали за микробиологична, вирусологична и серологична диагностика на инфекциозните заболявания, периодът на вземане на самата проба, условията на съхраняването и спецификите при транспортирането.

 

По време на обучението бяха представени и най-съвременните молекулярнобиологични методи за лабораторна диагностика на инфекциозните болести. Те дават възможност за доказване на етиологичните агенти в изследвания материал, чрез генетичния им състав - при СПИН, хепатит В, хепатит С, морбили, паротит, туберкулоза, лаймска болест, грип, Ковид 19 - инфекция и др.

Обучението завърши с тест и обсъждане на резултатите.

 

 

 

 

Още снимки от новината

Обучение инфектология
Обучение инфектология

 

 
 

Copyright © 2008-2024 МБАЛ "Д-р Иван Селимински" АД - гр. Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев