Отбелязваме Световния ден за борба с рака на белите дробове

---
01.08.2023 / 08:17

На 1 август отбелязваме Световния ден за борба с рака на белите дробове. Той продължава да бъде един от най-разпространените видове рак в света, отнемащ повече животи годишно, отколкото ракът на гърдата, дебелото черво и простатата.

 

Изчислено е, че това онкологично заболяване е причина за почти един на всеки пет смъртни случая от рак в световен мащаб. Ракът на белия дроб е на второ място по честота сред онкологичните заболявания при мъжете в Европа и на трето при жените, а в България е най-честото злокачествено заболяване при мъжете и петото по честота при жените.

 

„Аз така си кашлям“е кампания, насочваща вниманието към борбата с рак на белите дробове. Продължителната кашлица е един от водещите симптоми на заболяването.

 

Други симптоми, които също не са за подценяване, са задух, болки в гърдите, загуба на тегло, отпадналост, неовладяна изострена хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), отделяне на кръв в слюнката. Част от тях лесно биха могли да се асоциират с други белодробни болести и да забавят поставянето на диагнозата.

 

В ранните стадии заболяването протича почти винаги безсимптомно. Именно затова редовните прегледи и скринингът са от водещо значение за ранното диагностициране, което от своя страна е ключово за по-дългата преживяемост на пациентите.

 

Данните показват, че всяка година в България с белодробен карцином се диагностицират над 4000 души, а 5-годишната преживяемост при това заболяване остава ниска поради късното поставяне на диагнозата.

 

Най-честата причина за рак на белите дробове е активното тютюнопушене. То увеличава риска от развитие на болестта приблизително 30 пъти. Други рискови фактори са пасивното тютюнопушене, професионалната експозиция към азбест, хром, арсен, кадмий, силиций, никел, напредналата възраст, замърсяването на въздуха, фамилната обремененост.

 

бТВ

 
 

Copyright © 2008-2024 МБАЛ "Д-р Иван Селимински" АД - гр. Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев