20 октомври – Световен ден за борба с остеопорозата

---
20.10.2023 / 08:43

Мотото, под което преминава отбелязването на Световния ден за борба с остеопорозата през 2023 г. е: „Да изградим по-здрави кости“.

КАКВО Е ОСТЕОПОРОЗА?

Остеопорозата е заболяване, при което плътността и качеството на костта се влошават. Това води до намаляване на здравината на скелета и повишаване на риска от счупване на кост дори след леко падане или удар, особено в областта на гръбначния стълб, бедрото и китката. Заболяването няма очевидни симптоми, така че много хора не знаят, че имат остеопороза, докато не получат фрактура. Фрактурите могат да променят живота, причинявайки болка, увреждане и загуба на независимост. Ето защо е важно да се предпазите от остеопороза!

 

КАКВИ СА РИСКОВИТЕ ФАКТОРИ ЗА ОСТЕОПОРОЗА?

Рискови фактори - възраст, ниско телесно тегло, нездравословно хранене, генетична предразположеност, тютюнопушене, употреба на алкохол, ранна менопауза, прием на кортикостероиди в продължение на няколко месеца, липса на физическа активност.

 

СИМПТОМИ НА ОСТЕОПОРОЗАТА

Костната загуба поради остеопороза протича без никакви симптоми. Видими признаци, които могат да подскажат, че имате остеопороза, включват:

 

Загуба на височина от 4 см или повече.

Развитие на прегърбена, извита горна част на гърба.

 

Обикновено няма симптоми в ранните етапи на загуба на костно вещество. След като се е развила остеопороза, може да имате признаци и симптоми, които включват:

Болка в гърба, която може да възникне внезапно, да е много силна, остра и режеща.

Загуба на ръст с течение на времето.

Прегърбена стойка на гръбнака.

Кост, която се чупи много по-лесно от очакваното дори при минимална травма.

 

ПРЕДОТВРАТЯВАНЕ

Можете да помогнете за предотвратяване на остеопороза, като водите здравословен начин на живот на всички етапи от живота.

За жените ранната профилактика е особено важна.

 

КАКВО МОЖЕТЕ ДА НАПРАВИТЕ, ЗА ДА ПРЕДОТВРАТИТЕ ОСТЕОПОРОЗАТА?

Можете да направите различни неща, за да поддържате здрави кости и да избегнете преждевременна загуба на костна маса. Промени в храненето ви, извършването на достатъчно упражнения и отказването от нездравословни навици в начина на живот не само ще ви помогнат да предотвратите остеопорозата, но също така ще са от полза за общото ви благосъстояние. 

Осигурете здравословна диета, която включва достатъчно калций и протеини, две ключови хранителни вещества за здравето на костите.

Приемайте достатъчно витамин D - произведен в кожата след излагане на слънчева светлина, средно човек се нуждае от около 15 минути дневно излагане на слънце. Можете да увеличите приема на витамин D чрез някои храни като мазна риба, яйца, гъби и обогатени млечни храни или сокове. 

Поддържайте здравословно телесно тегло.

Бъдете активни! Правете редовно упражнения за носене на тежести и за укрепване на мускулите.

Избягвайте тютюнопушенето и злоупотребата с алкохол.

Бъдете наясно с рисковите си фактори за остеопороза и направете ранна диагноза и лечение, ако е необходимо.

Редовни медицински профилактични прегледи.

 

 

Регионална здравна инспекция-Сливен по материали от Международна фондация за остеопороза ( IOF )

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 МБАЛ "Д-р Иван Селимински" АД - гр. Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев