Обучение за дейността на клиничната лаборатория се проведе в МБАЛ "Д-р Иван Селимински"-Сливен

---
19.01.2024 / 10:59

Обучение на специалистите по здравни грижи на тема:. Преданалитичен етап в клинична лаборатория. Правила и грешки при вземане на кръв“ се проведе в МБАЛ „Д-р Иван Селимински”-Сливен. Присъстваха 69 специалисти по здравни грижи.Лектор беше д-р Галина Бакърджиева –началник Клинична лаборатория към болницата.

 

Тя говори за значимостта на клиничната лаборатория като самостоятелна, научна дисциплина с комплексен и приложен характер. Предметът на клиничната лаборатория включва изследването на химичния и клетъчния състав на биологичните течности и тъкани на човешкия организъм в норма и патология.

 

Д-р Бакърджиева открои факторите, които повлияват резултатите и достоверността на клиничнолабораторните показатели – пол, възраст, бременност, физическа активност, начин на хранене, климат, сезон и др. На лабораторните резултати повлияват и медицинските процедури и лекарства. Влияние имат и фактори в предлабораторния етап - предварителна подготовка на пациента-психическо напрежение, физическа активност, предшестващо хранене, положение на тялото на пациента. Бяха припомнени основните правила и изисквания за вземане на биологичен материал за клиничнолабораторни изследвания, работа със затворена система за вземане на кръв, реда за вземане на кръвните проби в детайли.

Д-р Бакърджиева наблегна на източниците на грешки при вземане на биологичен материал. Работата със затворена система за вземане на биологичен материал е предпоставка за отстраняване на голяма част от грешките и осигурява безопасна работа на персонала през целия цикъл. Изискванията за съхранението и транспортирането на биологичния материал. Обучението завърши с тест. Курсът е акредитиран по ЕКС на БАПЗГ.

 

 

 

 

 

Още снимки от новината

---
---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 МБАЛ "Д-р Иван Селимински" АД - гр. Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев