Днес е Световен ден за борба с рака

---
04.02.2024 / 12:54

Днес се отбелязва Световният ден за борба с рака. До 2050 година Световната здравна организация очаква случаите на рак в световен мащаб да се увеличат със 77%, съобщава БНР.

 

Според прогнозите на СЗО през 2050 г. заболяванията от рак ще достигнат около 35 милиона нови случая. Проучванията в повече от 185 страни в света констатират 36 разновидности на заболяването.

 

Според Международната агенция за изследване на рака през 2022 година 10 вида са се оказали най- смъртоносни. Черната класация води ракът на белия дроб,който е засегнал 2,5 милиона души, следван от ракът на гърдата при жените с 2,3 милиона заболели. Другите масово разпространени видове са колоректален(рак с 1,9 милиона ) и рак на простатата (с 1,5 милиона заболели.)

 

Д-р Бенте Микелсен, директор на Департамента по Неинфекциозни болести в СЗО, посочва, че според проучването населението в различните страни в зависимост от Индекса на човешкото развитие, който включва здравеопазването, образованието и стандарт на живот, ще бъде засегнато по различен начин.

В прогнозата се вземат под внимание нарастване броя на населението и застаряването, както и влиянието на тютюнопушене, алкохол, затлъстяване, чистотата на околната среда и други фактори.

Световният ден за борба с рака се отбелязва от 2000 г. по инициатива на Международния съюз за борба с рака съгласно чл. 10 на Парижката харта, приета на първата Световна среща на високо равнище за борба с рака в Париж, Франция, на 4 февруари 2000 г., информира "24 часа". Целта е да се повиши информираността на международната общност за заболяването, да бъдат предприети мерки за борба с рака в световен мащаб, както и да бъде подобрен начинът на живот на хората с това заболяване..

 
 

Copyright © 2008-2024 МБАЛ "Д-р Иван Селимински" АД - гр. Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев