От 16 до 23 май- безплатни и анонимни изследвания за ХИВ и СПИН в Сливен

---
15.05.2024 / 15:26

Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН традиционно се отбелязва в третата неделя на месец май. Тази година денят е на 19 май и ще премине под мотото „Помним! Приемаме! Подкрепяме!“.

Кампанията има за цел да почете паметта на жертвите на ХИВ/СПИН и да насочи вниманието към този обществен проблем, като повиши обществената информираност за ХИВ и да отбележи, че превенцията, лечението, грижите и услугите за подкрепа на лицата с ХИВ са достъпни за всички, които се нуждаят от тях.

Също така отбелязването на деня предоставя възможност за оспорване на стигмата и насърчаване на диалога в общността, като същевременно подчертава необходимостта от запазване на напредъка, постигнат в спирането на епидемията и от постигане на по-голям напредък в бъдеще.

С оглед спецификата на настоящия етап на кампанията, Регионална здравна инспекция-Сливен, ще отбележи Международния ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН, като организира вечерно бдение със свещи във формата на панделка, което да се състои на 19 май (неделя) от 20.00 ч. до 21.00 ч. на входа на Градската градина. За участниците в инициативата РЗИ-Сливен ще осигури чаени свещи.

Всички граждани, желаещи да изразят съпричастността си към засегнатите от болестта и проблема ХИВ/СПИН могат да запалят свещ на прозореца на дома си в 21.00 часа на 19 май като знак на почит.

В периода от 16.05.2024г. до 23.05.2024г. Регионална здравна инспекция-Сливен организира „Дни на отворените врати“. Гражданите могат да направят безплатно, доброволно и анонимно изследване за ХИВ и СПИН всеки работен ден от 08.30 до 12.00 ч. и от 13.00 до 14.00 ч. в „Лаборатория за вирусологични изследвания“, гр. Сливен, ул. „Пейо Яворов“ №1

РЗИ-Сливен

 
 

Copyright © 2008-2024 МБАЛ "Д-р Иван Селимински" АД - гр. Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев