Обучение за антибиотичното лечение се проведе в МБАЛ "Д-р Иван Селимински"-Сливен

 Обучение за антибиотичното лечение се проведе в МБАЛ "Д-р Иван Селимински"-Сливен
10.10.2024 / 14:27

Обучение на тема “Рационално използване на антибиотиците. Антимикробна резистентност - предизивикателство пред медицинските специалисти” се проведе в МБАЛ „Д-р Иван Селимински” - Сливен. Мероприятието е форма на продължаващо обучение, кредитирано от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи /БАПЗГ/, организирано от гл. мед. сестра на болницата Красимира Танева. На форума присъстваха 55 специалисти по здравни грижи от лечебното заведение. Лектор беше д-р Мариета Алексиева - болничен епидемиолог и лекар микробиолог в МБАЛ „Д-р Иван Селимински” - Сливен..

Д-р Алексиева запозна присъстващите с основни дефиниции и принципи в антимикробната химиотерапия, характеристиките, спектъра на действие, антимикробната активност и механизмите на действие на антимикробните средства. Присъстващите се запознаха и с фармакологични, клинични и микробиологични критерии за правилен избор на антибиотичен режим.

Необходимо е лекарственото средство да достига мястото на инфекцията в достатъчни концентрации за достатъчно продължително време. Антибиотичните нива в плазмата зависят от дозата, пътя на прилагане, обема на разпределение, скоростта на метаболизма и екскрецията. Важна роля в отговора към инфекцията играят и защитните сили на макроорганизма. От важно значение е по време на лечебния курс редовно да се проследява ефектът от терапията, да се регистрира появата на страничните ефекти и при необходимост се прави промяна в лечебния курс и прилагането на биомаркери. Антимикробните средства могат да бъдат прилагани и профилактично в хирургията.

Д-р Алексиева обърна внимание на видовете антибиотична терапия и микробиологичните критерии за избора й. Присъстващите бяха запознати с международно приетите правила на базата на фармако-терапевтични и микробиологични критерии, които следва да се спазват от всеки лекар, предписващ антибиотици. Избраният антибиотичен режим не трябва да води до бързо възникване на резистентни щамове. Антибиотиците са социална значими лекарства. Антимикробната резистентност е един от най-значимите проблеми на медицината и общественото здравеопазване. В ЕС годишно се докладват над 2 500 000 смъртни случая в следствие на инфекции, причинени от резистентни микроорганизми. Ако резистентността се повиши с 40 % /настоящите темпове/- до 2050г. в света се прогнозират 10 млн. жертви.

Д-р Алексиева запозна присъстващите с мултирезистентността и предизикателстовото пред медицинските специалисти за терапевтични възможности. Тя обоснова сериозността на проблема антибиотична резистентност и заплахата за общественото здраве от развитието й. Присъстващите се запознаха и с неблагоприятните последици от антимикробната резистентност в световен мащаб и за конкретния пациент. Беше изтъкната ролята на всеки за намаляване на антибиотичната резистентност. В хода на обучението бяха разгледани методите и подходите за ограничаване на резистентността. Курсът завърши с дискусия и тест.

Още снимки от новината

 Обучение за антибиотичното лечение се проведе в МБАЛ "Д-р Иван Селимински"-Сливен
 Обучение за антибиотичното лечение се проведе в МБАЛ "Д-р Иван Селимински"-Сливен
 Обучение за антибиотичното лечение се проведе в МБАЛ "Д-р Иван Селимински"-Сливен

 

 
 

Copyright © 2008-2024 МБАЛ "Д-р Иван Селимински" АД - гр. Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев