МБАЛ "Д-р Иван Селимински" подкрепя декларация на сдружението на областните многопрофилни болници

---
06.05.2017 / 00:34

МБАЛ Д-р Иван Селимински"-Сливен подкрепя декларацията на Националното сдружение на областните многопрофилни болници за активно лечение, приета на редовно събрание на сдружението, състояло се на 27 април 2017 г. в град Шумен

Декларация:

"Като директори на областните многопрофилни болници за активно лечение изразяваме несъгласие с приетите правила от Надзорният съвет на НЗОК и определените бюджети на областните болници. С така приетите бюджети категорично няма да можем да гарантираме безпроблемната работа на областните болници, които осигуряват обслужването на голяма част от населението на областно ниво.

Тенденцията за намаляване на бюджетите през последните години под формата на „лимити“, „закупен от НЗОК обем дейности“, „прогнозен месечен бюджет“, води до намален обем дейност, ограничен достъп на пациентите до болнична медицинска помощ , понижава се качеството на медицинската помощ. Намалените приходи водят до невъзможност да се задържат лекари и медицински специалисти, за чието продължително обучение болниците са инвестирали много средства. Това затруднява организацията на работа и води да невъзможност да се изпълняват медицинските стандарти.

Областните болници са с различен статут и в структурата си имат задължителни звена, чиято дейност не се финансира – Отделения по трансфузионна хематология, Отделения по съдебна медицина, Звена по вътрешен одит, звена за обществени поръчки.

На фона на ежегодно увеличаване на разходите на болниците поради увеличаване на минималната работна заплата, увеличаване цените на газ и ел. енергия, увеличаване на разходите за преминал пациент, поради застаряване на населението и повече разходи за лечение и диагностика на съпътстващи заболявания, приходите на областните болници ежегодно се намаляват.

В обществото целенасочено се подържа мнение , че проблемите със задълженията на болниците са резултат отло „лошо управление на болниците при непрекъснато увеличаващо се финансиране“.

 

Нашите предложения:

1. Преразглеждане на бюджетите на областните болници.

2. Плащане на надлимитната дейност за 2015, 2016 и първо тримесечие на 2017 години.

3. Актуализация на бюджета.

4. Промяна на методиката за финансиране на МЗ, като се включат дейности, нефинансирани от НЗОК – дейности на Отделения по трансфузионна хематология и Съдебна медицина.

5. Да се стартират анонсираните от политически сили разговори за постигане на надпартиен консенсус по проблемите в здравеопазването – финансиране и тежък кадрови дефицит.

С това изявление сме водени единствено от желание да гарантираме обслужването на населението от нашите региони и запазване на най – ценния капитал – човешките ресурси. Предупреждаваме, че, ако не се променят правилата всеки трети месец от тримесечията, ще имаме дълги листи на чакащи и напрежение в болниците.

Ако това не се случи ще бъдем принудени да не подпишем договори с НЗОК, напълно осъзнавайки последиците от подобен акт с разбирането, че това е единствената възможност да защитим интересите на здравноосигурените български граждани и на лекарите и медицинските специалисти.

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 МБАЛ "Д-р Иван Селимински" АД - гр. Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев