Отделението по неонатология с инициатива за Световния ден на кенгуру грижата – 15 май

---
11.05.2017 / 11:31

Отделението по неонатология в МБАЛ „Д-р Иван Селимински“-Сливен се присъединява към инициативата за отбелязване на Световния ден на кенгуру грижата, по покана на фондация „Нашите недоносени деца“. Той се отбелязва на 15 май. От 17 до 18 часа в Отделението ще бъде обявен Ден на отворени врати, който е насочен към родители, чиито деца в момента са настанени в неонатологичното отделение.

 

С включването си в инициативата по повод Световния ден на кенгуру грижата, Неонатологичното отделение към МБАЛ "Д-р Иван Селимински" заявява стремежа си към осигуряване на най-добрата неонатологична грижа за своите малки пациенти в съответствие със световните стандарти и препоръки. Децата, родени твърде рано и с ниско тегло, се нуждаят от специфични грижи за дълго време и изграждането на връзка с родителите, както и включването им в ежедневните грижи за бебето са от огромно значение за по-бързата адаптация на бебето и неговата готовност за изписване.

 

„Кенгуру-грижата е основен елемент от семейно-ориентираната грижа и най-ефективният начин за включване на родителите в грижите за техните бебета, с най-много доказани ползи. Световната здравна организация препоръчва кенгуру-грижа (продължителен контакт кожа-до-кожа) за всички бебета, при които това е медицински възможно. Повече от две десетилетия медицински проучвания доказват, че кенгуру-грижата е много повече от алтернатива на кувьоза. Тя показва положителни ефекти върху температурната регулация, сукателните умения и развитието на привързаност към майката при всички новородени, независимо от тяхната гестационна възраст, тегло и клинично състояние, както и независимо от

условията, в които се отглеждат“, каза Надя Дренска от фондация „Нашите недоносени деца“.

 

Добре документирани са също благоприятни ефекти върху дихателната и сърдечната честота, по-малкият брой вътреболнични инфекции и възможността бебетата да могат да бъдат изписани по-рано от неонатологичните отделения.

 

У нас кенгуру-грижа все още не е наложена практика и България се включва за първи път в инициативата.

 

 

 

Още снимки от новината

---
---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 МБАЛ "Д-р Иван Селимински" АД - гр. Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев