От 1 до 7 август се отбелязва Световната седмица на кърменето

кърмене
01.08.2020 / 08:35

По традиция, всяка година в периода от 1 до 7 август, с подкрепата на Световната здравна организация (СЗО) и УНИЦЕФ, в повече от 120 страни по света се отбелязва Световна седмица на кърменето.

„Да подкрепим кърменето за по-здрава планета“ – това е мотото на седмицата през 2020 г., защото кърменето е най-добрият пример за дълбоката връзка между човешкото здраве и природата. Кърмата е естествен възобновяем ресурс, който не вреди на природата: тя се произвежда и „доставя“ без да се нуждае от опаковка, без да замърсява околната среда и се усвоява напълно.

С над 60 години опит в кърменето, Ла Лече Лига Интернешенъл (най-старата и най-голяма организация, чиято цел е да помага на кърмещите майки) твърдо стои в подкрепа на окуражаване на всички семейства да разбират важността на кърменето, което осигурява имунологична защита на кърменото дете. Бебетата, които са кърмени, остават здрави дори когато родителите им или други членове на семейството се разболяват от заразни болести. Растящ брой проучвания показва, че бебетата се облагодетелстват от многобройни и различни имунологични протеини от кърмата, включително антитела, и особено при директно кърмене на гърда.

Ситуацията с пандемията от COVID-19 промени доста начина на живот, нормално е родителите да си задават много въпроси, свързани с храненето на новоороденото.

Според Световната здравна организация (СЗО) към днешна дата вирусът не се открива в кърмата на майки с потвърдена/ подозирана инфекция COVID-19. Няма доказателства, че бебетата се разболяват от COVID-19 чрез кърмата.

Според направените клинични наблюдения, няма никаква опасност за жените, които са се заразили малко преди да родят и след това да започнат да кърмят. Дори и да се заразят докато кърмят, те ще произведат специфични секреторни антитела IgA (имуноглобулин А), което предпазва от заболеваемост и смъртност в следродилния период, през ранното детство и в по-късна детска възраст.

Специалистите от Ла Лече Лига Интернешенъл са категорични, че кърменето е най-доброто средство за предпазване на бебето от разболяване или за намаляване на тежестта на болестта, ако бебето се разболее. Изследователите продължават да тестват кърмата от болни майки, както и амниотична течност и кръв от пъпна връв, както и гърлен секрет на новородени (чрез Цезарово сечение), но до момента всички проби са отрицателни.

Ако жена се разболее, докато кърми, особено важно е тя да не прекратява директното кърмене. Бебето вече е било изложено на вируса на майка си и/или членовете на семейството и за него най-полезно ще бъде да продължи да суче директно от гърдата.

Прекъсването на кърменето може да доведе до няколко проблема:

• значителна емоционална травма за кърменото бебе или дете;

• намаляване на кърмата заради нуждата да се изцежда млякото;

• на по-късен етап, отказ на бебето да суче заради въвеждането на шишета;

• намаляване на защитните имунни фактори заради липса на директно кърмене и изцедена кърма, несъответстваща на нуждите на бебето в това време;

• повишен риск за бебето да се разболее, заради липса на имунната подкрепа от директното кърмене.

 

 

РЗИ-Сливен по материали на СЗО и Ла Лече Лига.

 
 

Copyright © 2008-2024 МБАЛ "Д-р Иван Селимински" АД - гр. Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев