Профилактика на стомашно – чревни инфекции

---
06.06.2022 / 07:31

Чревните заразни инфекции /дизентерия, хранителни токсикоинфекции, различните видове ентероколити и др./ не са невинни заболявания. Те могат да доведат до много сериозни последствия за здравето.

1. Бактериална дизентерия /шигелоза/

Дизентерията е остро инфекциозно заболяване, от което боледува само човекът. Причинява се от дизентерийните бактерии, които са обединени в род Шигела. Боледуват хора от всички възрасти, но най- засегнати са децата от 0 до 4 год. Източник на заразата е човекът – болен или здрав заразоносител. Най-често заразяването става по контактно - битов път, особено в семейна среда и в детски колективи. Инкубационният период е от няколко часа до седем, осем дни. Заболяването протича с гадене, отказ от храна, повръщания, които зачестяват, увеличава се броя на изхожданията до 10-15 за 24 часа. Температурата може да достигне до 39 градуса С. Чрез повърнатите материи и многократните изхождания се губят вода и соли, което води до дехидратация. При благоприятно протичане и навреме проведено лечение състоянието на пациента се подобрява. При тежко протичане възстановяването настъпва след15-20 дни.

2. Ешерихиози /колиентерити/

Причинител на заболяването са ентеропатогенни бактерии - Ешерихия коли. Те предизвикват остри стомашно чревни заболявания, специфични за ранната детска възраст. Основен резервоар на инфекцията е човека. Механизма на предаване на заразата е фекално-орален. Колибактериите притежават голяма устойчивост във външната среда. Инкубационният период е от 1-21 дни. Повръщането, отказа от храна, изразеното неспокойствие са характерни прояви на заболяването.

Диарията се засилва към 10-15 изхождания дневно. Лечението е в болнична обстановка и е продължително, особено при тежките форми.

3. Кампилобактериоза

Това е друга бактериална чревна инфекция, причиненена от Кампилобактер пилори на която се дължат голяма част от вътреболничните инфекции и заболяват предимно малки деца. Начина на предаване на чревната инфекция става посредством мръсни ръце, предмети от околната среда и хранителни продукти от животински произход.

 

За предпазване от стомашно - чревни заболявания е необходимо:

 да се поддържа изрядна лична хигиена и щателно измиване на ръцете преди хранене и след ползване на тоалетна,

 грижливо да се измиват с течаща вода суровите плодове и зеленчуци преди ядене,

 да се опазват хранителните продукти и приборите за хранене от замърсяване от мухи и гризачи,

 да се използва вода от гарантирани питейни източници,

 да се спазват строго правилата за дезинфекция.

 

При настъпили заболявания с чревно разстройство веднага потърсете лекарски съвет! Избягвайте самолечението!

 

ИЗДАВА Д ПБПЗ ПРИ РЗИ - БУРГАС

 
 

Copyright © 2008-2022 МБАЛ "Д-р Иван Селимински" АД - гр. Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев