Кампания за кръводаряване от 8 до 24 юни в Сливен

кампания кръводаряване 2022 Сливен
06.06.2022 / 13:56

По повод Световния ден на доброволния и безвъзмезден кръводарител – 14 юни, в Сливен се организира кампания по кръводаряване. Тя ще се проведе от 8 до 24 юни 22 г. под мотото ”Даряването на кръв е акт на солидарност. Присъединете се към усилията и спасете животи”. Всеки, който има желание и възможност, да заповяда 08 до 14.00 часа, всеки работен ден на територията на ДКЦ 2, етаж 1, където се намира Кръвният център.

Началникът на отделението д-р Рая Ралева заяви, че инициативата е в знак на солидарност към световната общност и една от целите е се получи по-широка обществена осведоменост за необходимостта от кръводаряване.

„Искаме да подчертаем необходимостта от целогодишно кръводаряване, за поддържане на адекватни количества и постигане на универсален и навременен достъп до безопасно кръвопреливане. Друга наша цел е да признаем и насърчим ценностите на доброволното, безвъзмездно кръводаряване за повишаване на солидарността на общността. Работим за повишаване на осведомеността от необходимостта от увеличени инвестиции от страна на правителствата за изграждане на устойчива национална кръвна система“, каза д-р Ралева.

Организатори на акцията са Отделението по Трансфузионна Хематология при МБАЛ „Д-р Иван Селимински” и Областната организация на Българския Червен Кръст-Сливен, с личното съдействие на д-р Юлия Бянкова и д-р Трифон Великов.

 

Кръвта и кръвните продукти са основни ресурси за ефективно лечение на: жени, страдащи от кървене, свързано с бременност и раждане; деца и възрастни, страдащи от тежка анемия; пациенти с нарушения на функциите на кръвта и костния мозък, наследствени нарушения на хемоглобина и състояния на имунна недостатъчност; жертви на травми, извънредни ситуации, бедствия и аварии; както и пациенти, подложени на хирургични интервенции.

Нуждата от кръв е универсална, но достъпът до кръв за всички, които се нуждаят от нея, не е. В страни със средно ниво на жизнен стандарт като България има недостиг на кръв.

Допълнителна информация и отговори на всички най-важни въпроси във връзка с даряването на кръв, може да намерите в сайта на МБАЛ „Д-р Иван Селимински”, раздел „кръводаряване“.

 

 
 

Copyright © 2008-2024 МБАЛ "Д-р Иван Селимински" АД - гр. Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев