Стартира първата онлайн платформа за самоподкрепа и психично здраве на тийнейджъри и младежи по идея на УНИЦЕФ

---
10.10.2022 / 14:36

В Световния ден на психичното здраве, по инициатива на УНИЦЕФ, в България заработи първата онлайн платформа за самоподкрепа и психично здраве на тийнейджъри и младежи. Създадената „УНИЦЕФ стая“ в рамките на мобилното приложение „Разкажи Ми“ помага на младите хора да преодолеят негативните емоции, през които преминават, като тревожност, самота, тъга, страх и гняв.

Достъпът до платформата е лесен и безплатен за всички младежи до 24-годишна възраст и техните родители чрез специалното пространство в „Разкажи ми“, наречено „УНИЦЕФ стая“. В нея тийнейджърите могат да научат защо се появяват паник атаките и как могат да се справят с тях, както и да се запознаят с релаксиращи упражнения за намаляване на тревожността и подобряване на съня. Могат също да открият информация на достъпен език за това каква е разликата между тъга и депресия, какви са признаците за появата на стрес и как могат да го преодолеят, както и конкретни съвети за повишаване на самочувствието и управление на негативните емоции.

Данните на УНИЦЕФ показват, че 1 от 5 смъртни случая сред тийнейджъри на възраст 15-19 години в ЕС е причинен от самонараняване, а самоубийството е втората най-честа причина за смърт сред подрастващите в тази възраст в Европа. 

50% от всички психични проблеми се отключват преди 14-годишна възраст, а до 75% - преди 24-годишна възраст.

По време на пандемията от COVID-19, както и последвалата война в Украйна, състояния като страх, тревожност, депресия, панически атаки се обостриха сред подрастващите в България. Те идват в допълнение на вече съществуващите проблеми с тормоза в училище, домашното насилие, важността на кариерното ориентиране, появата на първите интимни връзки или междупоколенческата пропаст между родители и деца.

Целта на виртуалната „УНИЦЕФ стая“ е да помогне на младите хора да развият психологическа устойчивост, да изградят умения да се справят с неблагоприятните събития и да разберат по-добре себе си и това, което искат. Информационният портал на платформата е изключително полезен и за родители на тийнейджъри, които искат да научат как да подкрепят емоционално своето дете. Фокусът е във фазата на превенцията – това, което всеки младеж или родител може да направи сам, за да укрепи психичното си здраве, и така да е в състояние да помогне и на околните.

Новата платформа и кампанията „Как си всъщност? Разкажи ми“ са резултат от вече проведената национална кампания на УНИЦЕФ България „Отвъд усмивките. Как си всъщност?“, която имаше за цел да подкрепи децата и младежите в България да се справят с тревожността и депресията и да повиши информираността за важността на психичното здраве. Безплатното и анонимно приложение може да бъде свалено тук:

App store: http://ios.razkazhimi.online

Google Play: http://android.razkazhimi.online

 

 

 

 
 

Copyright © 2008-2024 МБАЛ "Д-р Иван Селимински" АД - гр. Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев