Кампания по кръводаряване се провежда в Сливен от 1 до 30 ноември

дари кръв
01.11.2023 / 14:44

За втора поредна година Отделениeто по трансфузионна хематология при МБАЛ „Д-р Иван Селимински”, съвместно с БЧК Сливен, организира кампания по повод Световния ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия. Акцията стартира на 1-ви ноември и ще продължи през целия месец. Всеки, който има желание да дари кръв, нека да заповяда всеки работен ден от 08.00 до 14.00 на територията на Кръвен център- ДКЦ 2, етаж 1.

„Пътнотранспортният травматизъм не е статистика. Това са реални човешки съдби. Нека, участвайки в отбелязването на този ден, разберем значението му и да пазим себе си, близките си и другите участници в движението“ призовава началникът на отделението д-р Рая Ралева.

На посочения линк в сайта на болницата можете да получите повече информация за кръводаряването: https://mbal.sliven.net/donation.php

Началото на инициативата този ден да се отбелязва е поставено през 1995 от Европейската федерация на жертвите при ПТП. Много бързо добива глобална популярност и през 2005 г. е обявен с резолюция на ООН за Световен ден за възпоменание, който се отбелязва всяка година на третата неделя от месец ноември. Целта е да се засили вниманието, както към жертвите на пътнотранспортния травматизъм така и към работата на екипите, които спасяват животи.

В България има разработена цялостна Концепция за подобряване обучението по безопасност на движението по пътищата, която обхваща всички етапи – от предучилищната възраст до шофьорските курсове. Фактори, като по-ефективен контрол, по-подготвени водачи и технически изправен автопарк, са ключови за подобряване на безопасността на движението. Само с координирани действия в различни области може да се постигне устойчиво намаление на инцидентите със загинали и ранени. Това разбиране е заложено и в основата на Стратегията за повишаване безопасността на движението по пътищата на Република България за следващото десетилетие.

 
 

Copyright © 2008-2024 МБАЛ "Д-р Иван Селимински" АД - гр. Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев