Микробиологията - тема на обучение за професионалистите по здравни грижи в болницата

---
10.04.2024 / 09:00

В МБАЛ „Д-р Ив. Селимински” - Сливен се проведе обучение на тема: „Спешност в микробиологията. Вземане на проби – правила, транспортиране на проби. Методи и принципи на съхранение”, в което взеха участие 55 професионалисти по здравни грижи. Лектор на курса за продължаващо обучение беше д-p Диана Димова-Василева - началник лаборатория по микробиология при МБАЛ „Д-р Ив. Селимински”.

Предметът на микробиологията са живеещите във външната среда микроорганизми, както и тези, които паразитират в многоклетъчните организми. Микробиологията е лабораторна медицинска специалност, която е ангажирана в диагностиката и определянето на различните микроорганизми, които причиняват инфекции на организма. Миркобиологичните изследвания са широк набор от изследвания, които включват определяне на вида микроорганизъм, неговата чувствителност към различни антибиотици, в различни материали (носен секрет, гърлен секрет, кръв, раневи секрет, ликвор, храчка и др.).

Първи акцент в изложението на д-р Димова бяха исторически данни за микробиологията. След това лекторът запозна курсистите с общите принципи и съвременните аспекти на микробиологичната диагностика, като обърна внимание на това, че резултатите от лабораторните тестове зависят от качеството на материалите, професионалния опит на лабораторния персонал и добрата интерпретация. Посочени бяха методите за лабораторна диагностика и основните правила за вземане на материали за микробиологично изследване. Подробно бяха разгледани вземането, съхранението и транспортирането на различните видове материал, което гарантира правилната диагностика и последващо адекватно терапевтично поведение.

Обучението завърши с обсъждане на възникналите въпроси и изпитен тест. Курсът е кредитиран по ЕКС на БАПЗГ.

Още снимки от новината

---
---
---
---
---
---

 

 
 

Copyright © 2008-2024 МБАЛ "Д-р Иван Селимински" АД - гр. Сливен | RSS емисия

Изграден от Sliven.NET | Дизайн от Sliven Net | Програмиране и SEO от Христо Друмев